Der vokser nu et nyt håb frem om, at det vil lykkes at få kontrol med hiv- og aidsepidemien i løbet af 10-15 år.

Godt nyt! Hiv- og aidssvøben er på retur. I tre af de hårdest ramte lande; Zimbabwe, Malawi og Zambia er der sket markante fremskridt lyder det i en FN-rapport fra december 2016.
Et af de enormt afgørende fremskridt er, at 65 procent af dem, der smittes med hiv, holder sygdommen nede med medicin. Derfor ser vi nu, at antallet af forældreløse børn styrtdykker. I Zimbabwe fra 1.151.000 i 2011 til 450.000 i 2015.

Det skyldes naturligvis, at de store årgange af forældreløse bliver ældre og ikke længere regnes som børn. Men det viser også, at forældre til nye generationer af børn ikke dør i samme tal. I Zimbabwe er antallet af aidsdødsfald faldet fra 115.117 i 2011 til cirka 29.000 i 2015.

Stadig en forfærdelig katastrofe, men der er lys for enden af den lange mørke tunnel. Der vokser et nyt håb frem om, at det vil lykkes at få kontrol med epidemien i løbet af 10-15 år.

Der bliver investeret mange penge i kampen mod hiv og aids. Internationale donorer bidrager i Zimbabwe med cirka 170 millioner dollars om året. Dertil kommer Zimbabwes eget budget på godt 30 millioner. Mens pengene er vigtige, så forekommer det, at den folkelige mobilisering for at få kontrol med epidemien er det afgørende.

Oplysning, organisering, solidaritet og sammenhold om at løse den vanskelige opgave er nødvendig. Alle de organisationer, som deltager i kampen mod hiv og aids understreger vigtigheden af oplysning. UFF-Humanas slogan: 'Kun folket selv kan stoppe epidemien', rammer hovedet lige på sømmet.

Artikel publiceret i Arbejderen Torsdag, 05. januar 2017