Hver eneste dag arbejder lokale HOPE-frivillige i fem distrikter omkring de zimbabwiske byer Harare og Bindura med at stoppe udbredelsen af HIV og AIDS. De frivillige er fra den zimbabwiske Humana People to People-organisation, DAPP Zimbabwe, som UFF Humana har støttet siden år 2000. Gruppemøder, dør til dør-besøg, kondomuddeling og HIV-tests er bare nogle af aktivisternes våben i kampen mod epidemien.
Gennem projektet HOPE bedriver medarbejdere og de frivillige oplysningsarbejde om sygdomsforebyggelse, mobiliserer mennesker til at blive testet for HIV, støtter børn, hvis forældre er døde af AIDS og underviser i hjemmepleje og ernæring. De indsamlede midler fra salget af denne avis går til HOPE Zimbabwe, der driver projekterne HOPE Bindura og HOPE Harare.


Store fremskridt mod HIV
På verdensplan skrider kampen mod HIV og AIDS fremad. Antallet af AIDS-relaterede dødsfald er faldet med cirka 35 procent siden det højeste antal i 2005, og andelen af HIV-smittede faldt 40 procent mellem 2000-2013. Der er især sket et fald i antallet af HIV-smittede børn. Samtidig er antallet af mennesker, der får antiretroviral behandling mod HIV, eksploderet, viser tal fra FN og Verdensbanken.
Det går også den rigtige vej på nationalt plan i Zimbabwe. Siden år 2000 er andelen af HIV-smittede næsten halveret, så det nu er omtrent hver sjette zimbabwer mellem 15 og 49 år, der er smittet med HIV. HIV-relaterede dødsfald er faldet med 60 procent på ti år, og mor-til-barn-smitten styrtdykker.


16 års støtte til bekæmpelse af epidemien
Alligevel har Zimbabwe stadig en af verdens højeste HIV- og AIDS-rater og er et prioritetsland i den globale kamp mod mor-til-barn-smitte. Derfor støtter UFF Humana på sekstende år stadig indsatsen. Gennem tiden har vi støttet to typer projekter i kampen mod HIV og AIDS: TCE og HOPE. De sidste tre år har vi udelukkende støttet HOPE, der favner bredt i arbejdet med at bekæmpe epidemien og tage hånd om følgerne af den: Fra at støtte forældreløse børn og deres værger til at dele kondomer ud og mobilisere til HIV-testning.
3 års resultater
I løbet af 2015 har vores partnere i Zimbabwe haft personlig kontakt til mere end 75.000 mennesker gennem HOPE-projekterne for at blandt andet at oplyse om risikoen for HIV/AIDS, teste for HIV, kontrol af gravide, undervise om sikker sex etc. Mere end 600.000 kondomer er blevet delt ud til beboerne i de fem distrikter omkring Bindura og Harare, og mere end 31.000 er blevet testet for HIV. Du kan læse flere af resultaterne for 2015 i faktaboksen ved siden af denne artikel.
I de sidste tre år, hvor UFF Humana udelukkende har støttet HOPE-projekter, er der opnået en masse gode resultater i Zimbabwe. Mere end 2,5 millioner kondomer er blevet delt ud, og næsten 100.000 mennesker er blevet testet for HIV. Mere end 33.000 tusinder frivillige er blevet trænet i alt fra opsøgende oplysningsarbejde over sygepleje og ernæring til HIV-testning.

Getting to Zero
Du kan i denne avis læse om nogle af de fremskridt og opgaver, som HOPE Zimbabwe arbejder med. Det sker under overskriften Getting to Zero, der er det overordnede mål i kampen mod HIV/AIDS: Ingen nye smittede, ingen dødsfald og ingen diskrimination mod HIV-smittede.


BILLEDTEKST
Her er den tidligere barnebrud Eunice, som du kan læse mere om inde i avisen. HOPE-medarbejdere demonstrerer og deler kondomer ud. Det grønne ikon er symbolet for FN’s tredje Verdensmål om sundhed og trivsel.

 

Faktaboks:

HOPEs resultater i 2015
Mennesker kontaktet: 75.633
HIV-tests udført: 31.161
Kondomer uddelt: 602.495
Aktivister i HOPE: 15.930