”Early Action” (dvs. "Tidlig indsats”) – en bevilling fra DERF ( Danish Emergency Relief Fund) - blev godkendt i december 2019 og startede i januar 2020. ”Tidlig indsats” er et program om humanitær hjælp til mennesker, hvis levevilkår er påvirket af cyklonen Idai. Projektets mål er at genetablere køkkenhaver for 500 familier – inkl. at undervise i dyrkningsmetoder. Programmet er blevet gennemført af UFF-Humanas partner DAPP Zimbabwe.

I dag har 500 familier – som består af i alt ca. 2.500 personer – opnået markant større fødevaresikkerhed. De har fået udleveret 10 forskellige slags grøntsagsfrø som f.eks. grønkål, sennep, spinat, løg, tomater og bønner. For nylig er familierne begyndt at høste nogle af grøntsagerne for selv at spise dem og også for at sælge nogle af dem i nærliggende landsbyer for også at skaffe lidt indtægter til familien. Projektleder Petros Muzuva beretter, at lige nu høstes grønkål, sennep og tomater, mens de andre afgrøder forventes at blive klar til høst i juni. Alt dette har kolossal betydning for familiernes levevilkår. Petros Muzuva skriver således: ”Tiltagene går godt, så vi ser kæmpestore forandringer sådan, at landbrugs-familierne nu har råd til den mad, de spiser”. Disse familier ville ellers have haft store problemer med at skaffe penge til at købe grøntsager.

Kvinder og mænd i gang med at luge ud i grøntsagshaverne

Kvinder og mænd i gang med at luge ud i grøntsagshaverne

En kvinde kontrollerer tomatplanterne

En kvinde kontrollerer tomatplanterne

Field Officer Ashley Kanhukamwe kommer på ugentlige besøg til bønderne for at hjælpe og undervise dem

Field Officer Ashley Kanhukamwe kommer på ugentlige besøg til bønderne for at hjælpe og undervise dem

Kvinde vander spinatplanterne

Kvinde vander spinatplanterne

COVID-19-situationen i Zimbabwe er en udfordring for levevilkårene i Zimbabwe og for gennemførelsen af ”Tidlig indsats”-projektet. Nedlukningen under COVID-19 begrænsede bevægelsesfriheden, og det betød, at det ikke var muligt at overvåge og hjælpe projektet som planlagt - især mht. faglig støtte. Landbrugs-familierne oplever også begrænsninger i udbuddet af fødevarer, da butikker og markeder har været lukket for at nedbringe risikoen for smitte med COVID-19. Disse forhold har formindsket den fødevaresikkerhed, som det er projektets mål at forøge. En anden af nedlukningens virkninger er, at priserne på basis-fødevarer er steget så meget, at de mest sårbare mennesker ikke har råd til dem – og således har disse grupper endnu større udfordringer mht. mad og sund ernæring. De mest sårbare oplever ligeledes ringere service fra sundhedsvæsenet, da mange patienter bliver afvist, fordi sundhedsklinikkerne forbereder sig på COVID-19.

DAPP Zimbabwe er blevet enig med Landbrugsministeriet om en række særlige aftaler. Et af resultaterne er, at DAPP nu kan mødes med små grupper à 5 personer, sådan at familierne kan få landbrugsundervisning og alligevel holde social afstand. Der er også oprettet en WhatApp-gruppe for småbønder for at sikre leverancen af de nødvendigste varer. Og endelig, har DAPP Zimbabwe sørget for kontakt mellem de mest sårbare landbrugs-familier og Socialministeriet, som hjælper ved at uddele fødevarer til de gamle og til børn under 5 år.