UFF-Humana havde for nyligt besøg af Teresia Wairimu Njenga, forperson for Mitumba Consortium Association of Kenya (MCAK) og Marlvin Owusu fra Ghana Used Clothing Dealers Association (GUCDA). Begge kom for at fortælle om import og salg af genbrugstøj.

MCAK og GUCDA er en brancheorganisationer, der tilsammen repræsenterer 4,5 millioner Kenyanere og Ghanesere, som har handel med brugt tøj som en del af deres levevej. Organisationerne blev dannet for at varetage tøjhandlernes interesser og for at fremme og udvikle handelen med brugt tøj. Sektoren fra handel med brugt tøj har nemlig udviklet sig til en stor socioøkonomisk kapacitet, der løfter mange mennesker ud af fattigdom, og samtidig bidrager med flere millioner i skatteindtægter til den nationale økonomi.

Løfter mennesker ud af fattigdom
Fra Teresia hørte vi blandt andet, at mere end 20 millioner kenyanere afhænger økonomisk af handlen med brugt tøj og sko. Brugt tøj-sektoren bidrager årligt med omkring 100 millioner USD i skatteindtægter i Kenya. Teresia, der selv har arbejdet med salg af genbrugstøj i mange år, understreger, at erhvervet er blevet meget professionaliseret, og at man som sælger ofte specialiserer sig i enkelte tøj-typer (f.eks. kortærmerede herreskjorter). Det samme gælder ifølge Marlvin for importørerne, der ofte har faste samarbejdspartnere, i form af sorteringscentraler i eks. Europa, UK eller Asien, som de har løbende dialog med.

”Befolkningen har ikke råd til at købe nyt tøj”
Handel med brugt tøj sikrer, at fattige mennesker over hele Afrika og det globale syd har adgang til tøj af god kvalitet til en overkommelig pris. Hvis handelen ikke fandtes, ville mere end 24 millioner kenyanere, hvoraf de fleste lever under fattigdomsgrænsen, ikke have råd til tøj.

Bekymringer for fremtiden
Når Teresia og Marlvin tager den lange tur til, ikke bare Danmark, men også andre europæiske lande, er det fordi de er bekymrede. Eksport af tøj fra EU til Afrika, får en del politisk opmærksomhed, og der lægges op til en skærpning af reglerne på området. Her lød fra de besøgende en opfordring om, at man i højere grad involverer de lande som modtager tøjet, for også at forstå deres behov og ønsker. ”Hvis man forbyder eksport af brugt tøj fra Europa, fejler man blot Afrika endnu en gang” – lød det blandt andet fra Teresia. Marlvin understregede dertil også, at forbud mod eksport af brugt tøj til lande som Ghana og Kenya blot vil fremme import af billig ”fast fashion” tøj af meget ringe kvalitet.

Læs rapporten fra GUCDA her.