UFF-Humanas daglige leder Else Hanne Henriksen var i juli måned på projektbesøg i Zimbabwe, hvor vores samarbejdspartner DAPP er i fuld gang med at yde nødhjælp til ofrene af cyklonen Idai, med støtte fra CISU-Civilsamfund i Udvikling og DERF-Dansk Nødhjælpsfond. Indsatsen startede den 1. maj og forventes afsluttet den 1. september.

Dette er et eksempel på, hvordan to medlemmer af Federation Humana People to People - UFF Danmark og DAPP Zimbabwe - har forenet kræfter og ressourcer og omsat det til handling for at hjælpe med at tackle de ødelæggende konsekvenser af Idai.

DAPPs indsats er koncentreret i Chimanimani distriktet. Det første skridt bestod i at organisere møder med lokale myndigheder og øvrige hjælpeorganisationer i området for at identificere behov og prioriteter samt koordinere indsatser, så disse ikke overlapper hinanden. DAPP koordinerer med World Vision, som også har fokus på spørgsmål som fødevaresikkerhed, vand og sanitet.

Mere end 4.500 mennesker vil blive direkte involveret, og flere tusinde vil blive indirekte berørt. I processen med at identificere de 1.000 familier, der skulle deltage i projektet, viste det sig, at 736 familier er ledet af kvinder, mens kun 264 er ledet af mænd. Denne store forskel skyldes at en god del af mændene ikke bor i området, men har søgt til andre dele af landet eller endda til udlandet for at finde arbejde.

Nogle af hovedresultaterne indtil nu er:

  • Byggeri af 150 latriner til 150 familier - 114 af dem blev udvalgt, fordi deres latriner var blevet ødelagt af Cyclonen Idai.
  • Dannelse af 6 sundhedsklubber i tre landsbyer med deltagelse af i gennemsnit 30 personer i hver. Klubberne har produceret 60.000 mursten og modtaget cement og andre materialer til opførelse af latrinerne. Klubberne har også fået grundlæggende træning i murearbejde.
  • Identificering af 20 vandposter ødelagt af cyklonen og planlægning af deres rehabilitering.
  • Uddeling af fødevarepakker til 1.000 familier og næringsrigt mad til mere end 700 spædbørn, der modtog mellem et og to kilo hver.
  • Uddeling af vandrensningspakker, der er i stand til at rense 3.500 liter vand, svarende til et vandforbrug for 100 familier med fire medlemmer i hver i cirka fire måneder.
  • Uddeling af 1.000x20 liter spande med vandhaner til 100 husholdninger.
  • 800 kvinder og unge piger har modtaget hygiejnebind.
  • 1.000 familier har modtaget sæbe.

Ved den offentlige uddeling af fødevarepakker, udtrykte især mødre deres taknemmelighed. "Vi sultede i dette område, det var svært at se vores børn gå uden mad og ikke vide hvad vi skulle gøre".

Tendai Mukuti, der lever med et handicap, takkede også DAPP for hjælpen med at sige "Situationen for handicappede er blevet værre efter denne katastrofe. Jeg vil gerne takke DAPP, som har givet mig håb og et sted at starte fra "

Kvinder, der modtog hygiejnebind, sagde, at deres behov undertiden er glemt i nødsituationer, og alligevel er det en del af deres månedlige behov.

5 august 2019