Zimbabwes landbrugssektor, som udgør en væsentlig del af landets økonomi, står overfor betydelige udfordringer som følge af klimaforandringer. Heldigvis er der lys forude for de sårbare landmænd, idet Development Aid from People to People (DAPP) i samarbejde med UFF-Humana har søsat et projekt, som skal forberede og beskytte samfundet mod de udfordringer, som opstår som konsekvens af skiftende klima. I Makoni-distriktet har lokalsamfundet allerede taget et imponerende skridt fremad for at styrke deres modstandsdygtighed overfor klimaforandringer.

Et afgørende element i projektets succes er installationen af vandtanke og solpaneler, der har vist sig at have en uvurderlig betydning for lokalsamfundet. Disse foranstaltninger sikrer en pålidelig og bæredygtig forsyning af rindende vand, hvilket er afgørende i en tid, hvor ekstreme vejrforhold som uregelmæssig nedbør og tørke medfører store udfordringer. Dette tiltag er en del af projektets første tre mål, der bl.a. handler om at anvende bæredygtige og klimaeffektive landbrugstekniker

Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.
Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.

En anden spændende dimension af projektets første mål er uddannelse indenfor smådyrslandbrug, for eksempel biavl, der hjælper lokale bønder med at diversificere deres indkomstkilder. Dette skaber øget modstandsdygtighed, når det skiftende vejr påvirker deres arbejde, og er altså en essentiel del af klimatilpasningen i landet.

Undervisning i biavl.
Undervisning i biavl.

Et vigtigt mål i projektet er at øge de økonomiske færdigheder blandt småbønderne, hvilket er afgørende for at øge indtægterne og skabe bæredygtige økonomier. I Makoni-distriktet bliver bønderne derfor undervist i økonomisk forståelse. Dette styrker landbrugssamfundet og sikrer, at den nødvendige viden og tekniske færdigheder er tilgængelige for de såkaldte småskalalandbrug.

Uddannelse i økonomisk forståelse.
Uddannelse i økonomisk forståelse.

Projektet, der er støttet med en million kroner af Civilsamfund i udvikling (CISU), strækker sig over 18 måneder, og forventes især at hjælpe kvinder og folk med tuberkulose og HIV.