Case story af: Alma Kamungere, DAPP-Zimbabwe
Oversættelse: Katrine Leth

Mit navn er Paidamoyo Chimbiro. Jeg er en 30-årig skrædder, der brænder for styrke andre kvinder og for at hjælpe dem med at forbedre deres liv.

I mit samfund i Bindura-distriktet har piger og unge kvinder begrænsede økonomiske muligheder. Det udsætter dem for kønsbaseret vold, tidlige ægteskaber, menstruationsfattigdom, HIV og AIDS. De hårde vilkår gjorde, at jeg besluttede at bruge min fritid på at være frivillig hos Hope Bindura, hvor jeg tilbyder sy-undervisning til de unge kvinder.

Før jeg startede hos HOPE Bindura, fik jeg en introduktion af projektmedlemmerne til grundlæggende formidlingsprincipper inden for seksuel og reproduktiv sundhed, generelle livsfærdigheder og økonomisk ”empowerment”. Bevæbnet med korrekte og præcise oplysninger blev det nemmere for mig at interagere med de unge kvinder og piger under sy-undervisningen.

Jeg begyndte med at træne seks piger på Ponesai Vanhu Børnehjem og 25 piger fra Wayerera Secondary School, der er en del af UFF-Humana-støttede program for unge piger og kvinder. Derudover tilbød jeg også pigerne information om seksuel og reproduktiv sundhed, virksomhedsledelse samt god sundheds- og hygiejnepraksis.

Pigerne, der gik i skole, fortalte mig, at før de lærte at producere deres egne genanvendelige hygiejnebind, forlod de ofte skolen helt eller kæmpede for at koncentrere sig til timerne.

Efter undervisningen er pigerne mere rustede til at håndtere deres menstruation med mindre angst og nogle har endda omdannet deres sy-færdigheder til en virksomhed, fordi de sælger de genanvendelige hygiejnebind for én dollar stykket.

Jeg er glad for at have fået muligheden for at tilbyde min viden og ekspertise til mit lokalsamfund, og nyder arbejdet med de unge piger og kvinder. Derfor vil jeg fortsætte med at tilbyde mine kurser til pigerne, for at styrke dem med viden og praktiske kompetencer.

 Læs mere om HOPE-Bindura projektet her.