MachechaUFF-Humana har netop haft fint besøg fra Zimbabwe. Projektleder Majecha Ruzvidzo og aktivist Tinotenda Chinyani var taget den lange vej fra det sydlige Afrika for at fortælle om deres arbejde i kampen mod HIV og AIDS til aktivister, samarbejdspartnere, skoleelever og andre interesserede.

De arbejder og er aktive i UFF-Humanas partnerorganisation DAPP, der kører anti-HIV/AIDS-programmerne HOPE i Zimbabwe. HOPE deler kondomer ud, mobiliserer folk til at blive testet for HIV og uddanner hjemmehjælpere, der støtter AIDS-patienter med at tage deres medicin og leve sundt.

Majecha Ruzvidzo forklarede også om HOPE-programmernes arbejde med at stoppe udbredelsen af malaria og især tuberkulose, der rammer mange HIV-smittede. De har eksempelvis 20-30 gange større risiko for at blive smittet med tuberkulose, der er en dødbringende bakteriesygdom, end folk, der ikke er smittet.

Budskabet fra Zimbabwe var klart: Det går fremad i kampen mod HIV og AIDS. Majecha Ruzvidzo, projektleder i HOPE Harare, tror på, at AIDS-epidemien kan være fortid, når vi kommer til 2030.

”Skridt for skridt kommer vi tættere på målet”, siger hun. ”Og vi kunne ikke være kommet så langt uden vores samarbejdspartnere. Jeres støtte hjælper”.

Majesha Ruzvidzo peger på, at andelen af HIV-smittede i Zimbabwe næsten er blevet halveret på 20 år. Ifølge Verdensbanken var 26 procent af Zimbabwes befolkning mellem 16 og 49 år HIV-positive i 1997. Sidste år var det tal faldet til 14,7 procent.

Tinotenda Chinyani fortalte om, hvordan hun kombinerer sit arbejde som frisør med sin aktivisme for HOPE. Når hun har kunder i butikken, forklarer hun dem om sikker sex og kondombrug, mens hun klipper dem. Hun opfordrer også alle, der kommer ind i hendes salon, til at lade sig teste for HIV.

Du kan læse mere om HOPE-programmerne og Majecha og Tinotendas arbejde i UFF-Humanas HOPE-avis, som du kan finde på både dansk og engelsk her.

Majecha Ruzvidzo og Tinotenda Chinyani nåede både at besøge aktivister og samarbejdspartnere i Danmark, Tyskland og Norge på deres tur.