På engelsk findes begrebet “period poverty” altså fattigdom, der har at gøre med menstruation – både som årsag og virkning. Det er mangel på adgang til gode produkter som bind og tamponer, men også mangel på oplysning og på passende muligheder for at kunne vaske sig, skille sig af med brugte bind osv. Det anslås, at verden over har omkring 500 millioner kvinder problemer af denne type, og at dette ofte medfører såvel fysiske som mentale og følelsesmæssige udfordringer. Oven i dette mister mange kvinder, især unge piger, skoledage, arbejdsdage eller andre daglige aktiviteter, fordi menstruation er tabubelagt, og pigerne vil skjule deres tilstand.

Cashew fabrikken i Bissora

Cashew fabrikken i Bissora

Fagskolen i Bissora

Fagskolen i Bissora

Farmers Club

Farmers Club

Lærerseminariet

Lærerseminariet

I Zimbabwe er problemet udbredt – hele 72% af de menstruerende piger bruger ikke hygiejnebind, fordi de ikke har råd til det. Pigerne med den fattigste og mest udsatte baggrund er selvfølgelig hårdest ramt. Manglen på ordentlige menstruationsprodukter går somme tider ud over pigernes helbred og ofte over deres selvtillid og værdighed.

For at hjælpe på problemet blandt pigerne på Ponesai Vanhu Children’s Home, har UFF-Humana doneret en symaskine til børnehjemmet og desuden stof og instruktionsvideoer, der viser, hvordan man kan sy genbrugelige hygiejnebind. Tilmed har børnehjemmet samarbejdet med projektet HOPE Bindura, således at en syerske herfra gav et 2-dages sykursus til 11 unge piger. Her lærte pigerne at arbejde med tekstiler, udskære mønstre og sy de forskellige dele sammen. Desuden har børnehjemmet inviteret en lokal sygeplejerske til at lære pigerne, hvordan de bedst tager sig af deres menstruation f.eks. grundlæggende hygiejne.

UFF-Humana fortsætter med at samarbejde med Ponesai Vanhu Children’s Home og Hope Bindura for at sikre, at pigerne både på børnehjemmet og på andre projekter fortsætter med at få mere viden og bedre praktiske muligheder for håndtere deres menstruation på en god og sikker måde. Andre mål i denne forbindelse er dels bedre viden om, hvordan kroppen fungerer og forandres, og dels bedre adgang til faciliteter som toiletter og bad, bedre adgang til sundhedspleje – og måske ikke mindst et positivt miljø, hvor pigerne trygt kan søge hjælp.