Door to Door TB case finding webSøndag den. 24. marts markerer dagen, hvor den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien - et vigtigt skridt hen imod behandling af sygdommen.

I Danmark, har vi sygdommen under kontrol, men sådan er det ikke alle steder. Tuberkulose rammer især de der har et nedsat immunsystem. Derfor er tuberkulose blandt andet den primære årsag til alvorlig sygdom og dødsfald blandt personer, der lever med HIV.

Sygdommen påvirker årligt millioner af mennesker på verdensplan, især i sårbare samfund, hvor fattige mennesker mangler adgang til rettidig forebyggelse, diagnose, behandling og pleje.

I løbet af de sidste 15 år er vi i Humana People to People-netværket, og vores samarbejdspartnere nået ud til over 15 millioner mennesker med tuberkulose-indsatser spredt ud over lande i både Afrika og Asien.
Men det er stadig langt fra alle tuberkuloseramte, der får den hjælp de har brug for.

Kampen imod sygdommen kan ikke kæmpes udelukkende af de offentlige sundhedssystemer og berørte lokalsamfund. Det kræver politisk handling, og brede internationale samarbejder. Vi kan udrydde tuberkulose inden 2030, hvis vi prioriterer investeringer i sundhedssystemer og internationale indsatser, der øger adgangen til forskellige tuberkulose-sundhedstjenester.

Så lad os benytte dagen i dag til at skabe bevidsthed om den trussel som sygdommen stadig udgør for mange mennesker og lokalsamfund.

Du kan læse mere om tuberkulose på WHO’s hjemmeside her.