Den 8. maj 2025 havde UFF-Humana besøg af en gruppe Elever fra Den Rejsende Højskole. De fire elever (også kaldet udviklingsinstruktører) fortalte medarbejdere og frivillige fra UFF-Humana om deres ophold i Malawi – et land med store udfordringer og stærke fællesskaber. Ved hjælp af præsentationer, videoer og billeder delte de deres indtryk, erfaringer og personlige fortællinger fra 6 måneders arbejde med uddannelse af lokalsamfund i det sydøstlige Afrika.

Introduktion til Malawi
Præsentationen begyndte med en introduktion til Malawi – et indlandsland i det sydøstlige Afrika, ofte kaldet “Afrikas varme hjerte”. Landet har omkring 21 millioner indbyggere. Hovedstaden er Lilongwe, og de officielle sprog er engelsk og chichewa. En markant del af landet udgøres af Lake Malawi, en af Afrikas største søer.

Uddannelse i Malawi: Udfordringer og virkelighed
Malawis skolesystem omfatter otte års grundskole, som er gratis på papiret. I praksis må forældre dog ofte betale for skoleuniformer, materialer og uofficielle gebyrer. Hvis disse ikke betales, risikerer børnene at blive sendt hjem. Adgangen til den fireårige ungdomsuddannelse er begrænset, primært på grund af de høje omkostninger.

Uddannelsessektoren kæmper med store problemer: overfyldte klasselokaler, mangel på lærere og basale faciliteter som borde og bøger. Mange børn i landdistrikterne skal gå lange afstande for at komme i skole. I 2023 gennemførte kun 25 % af børnene grundskolen – blot 11 % fra de fattigste familier, mens 67 % fra de rigeste hjem klarede det.

For børn med handicap er tallene endnu mere alarmerende: Kun 1 % går i skole, og kun 10 % af dem gennemfører grundskolen. Diskrimination fra både lærere, klassekammerater og endda familie er en stor hindring.

Tatiana og Caterines arbejde i Lilongwe
Tatiana og Caterine arbejdede på det nationale hovedkontor for uddannelsessektoren i Lilongwe. De fokuserede på inklusion, lærerkurser og projekter i lokalsamfundene.

De deltog i det såkaldte 400 Skoler Program – også kendt som DAPP Graduate Teachers Network – som fremmer nytænkende undervisning og pædagogiske metoder, herunder TRIO’er – grupper af tre elever fra samme lokalområde med forskellige faglige styrker, som samarbejder og hjælper hinanden med at lære, inden de beder læreren om hjælp.

De fortalte også om konceptet "Talking Walls", hvor børn lærer udenfor gennem aktiviteter som havearbejde. Disse skolehaver fungerer både som læringsværktøjer og som fødevarekilder. En anden aktivitet, "Alice i Eventyrland", gav udvalgte børn mulighed for at forlade deres landsby og udvide deres verdenssyn, som de bagefter delte med andre i lokalsamfundet.

DRH 2

Alexandra og Asteris på Amalika Lærerseminarium
Alexandra og Asteris var placeret på Amalika Lærerseminarium, som uddanner fremtidige grundskolelærere. Uddannelsen varer to år – ét år med praktisk undervisning og derefter ét år med teoretisk undervisning i ni hovedfag, herunder engelsk, matematik, landbrug og kreative fag.

Under deres besøg på forskellige 18 skoler oplevede de en udbredt brug af udenadslære og et stort behov for mere kreativ undervisning. Mange børn mødte op uden sko og i iturevet tøj, og i seks af skolerne foregik undervisningen udendørs under træer.

For at forbedre undervisningen lavede de undervisningsmaterialer, introducerede historiefortælling og rollespil, og opfordrede lærere til at udveksle idéer. De arbejdede også med at overbevise landsbyens høvdinge om vigtigheden af uddannelse – og når først de støttede op, fulgte resten af samfundet ofte trop.

De var med til at etablere skolehaver, som skulle forbedre ernæringen blandt eleverne. Ved at uddele frø og give rådgivning hjalp de lokalsamfundene med at øge fødevareproduktionen og sikre bedre mad til skolebørnene.

Et af deres største resultater var opførelsen af to nye klasseværelser – i tæt samarbejde med lokalsamfundet.

DRH_3.jpg

Et varigt aftryk
Udviklingsinstruktørernes fortællinger gav et levende billede af både udfordringer og håb i Malawis uddannelsessystem. Deres arbejde viste, hvordan fællesskab, vedholdenhed og kreativitet kan skabe positive forandringer. Gennem engagement og samarbejde har de efterladt et varigt aftryk.