Nyheder fra UFF Humana

Majecha Ruzvidzo fra HOPE Zimbabwe arbejder også frem mod 90-90-90-målet.I dag d. 1. december er det World Aids Day, hvor hele verden sætter fokus på kampen mod HIV og AIDS.

UFF-Humana støtter arbejdet mod AIDS i Zimbabwe, som er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af epidemien. Her støtter vi projektet HOPE, der mobiliserer mennesker til at blive testet for HIV, uddanner hjemmeplejere til at tage sig af syge, uddeler kondomer og bekæmper diskrimination.

På verdensplan er der andre og større kræfter i spil. Siden 2014 har verdenssamfundets overordnede plan mod HIV og AIDS heddet 90-90-90. Det overordnede mål er, at der skal være kontrol over HIV-epidemien i 2030, som Verdensmålene arbejder frem mod. 90-90-90 er et skridt på vejen mod det, nemlig målet for år 2020.

90-90-90 betyder, at i 2020 skal

  • 90 procent af verdens HIV-positive være blevet testet og derfor vide, at de er smittede,
  • 90 procent af dem, der har lært, at de er HIV-positive, skal tage antiretroviral medicin mod HIV og
  • 90 procent af dem, der tager HIV-medicinen, skal have så lidt virus i blodet, at det ikke er sporbart, og at der således er minimal risiko for, at de kan smitte andre.

Det er et meget ambitiøst mål, der skal opfyldes ved 2020, men hvis det sker, så er vejen lagt til, at vi kan komme epidemien til livs til år 2030. Det vil ikke betyde, at HIV/AIDS er helt udryddet, men at sygdommen ikke længere er en trussel mod folkesundheden.

Du kan læse om HOPEs arbejde mod HIV i Zimbabwe, og hvordan kampen frem mod 90-90-90 også foregår lokalt med frivillige aktivister på gadeplan og i landsbyerne ude i bushen, lige her. Du kan også se en kort film om, hvordan projekter som HOPE er en af værktøjerne til at komme i mål med 90-90-90, her.

Der er lang vej, før 90-90-90 bliver opfyldt. Lige nu er vi kun lidt over halvvejs for at nå de tre forskellige 90-90-90-mål. Alligevel er UNAIDS, FN’s program for AIDS-bekæmpelse og arkitekten bag strategien, positivt stemt. Verdenssamfundet står samlet bag den overordnede plan, og der er før sket store fremskridt mod AIDS på meget kort tid. Eksempelvis blev antallet af AIDS-relaterede dødsfald næsten halveret på verdensplan på kun 10 år op til 2015, og antallet af mennesker, der tog antiretroviral medicin, blev næsten fordoblet på verdensplan mellem 2010 og 2015.

Der sker altså store fremskridt hele tiden. Det er der også behov for.

Der er anslået 36,7 millioner mennesker i verden, der lever med HIV. Omskrevet til antal mennesker er målet for 2020 følgende: Ud af de 36,7 millioner skal 33,2 millioner diagnosticeres, 29,5 millioner skal tage antiretroviral medicin og hos 26,9 millioner af dem, skal mængden af virus i blodet være så lille, at risikoen for at smitte andre er minimal.

Det er altså rigtig mange mennesker, der stadigvæk skal testes, diagnosticeres, tage medicin og leve sundt – eksempelvis tog ”kun” cirka 18,2 millioner mennesker verden over antiretroviral medicin i år, et tal der skal hæves til 29,5 millioner mennesker i 2020.

Der ligger et kæmpe arbejde foran verdenssamfundet i at brede de meget store succeser og fremskridt i AIDS-bekæmpelsen endnu længere ud. Men det sker skridt for skridt. Vi ved hvad der skal til for at stoppe epidemien, så det handler om at gennemføre målene i 90-90-90 strategien, så HIV og AIDS ikke længere er en trussel mod folkesundheden

dementi MX amager ressourcecenterMetroxpress dementerer deres artikel, hvor de kalder UFF-Humana for skattesvindlere.

I en artikel i Metroxpress onsdag d. 23 november bliver UFF-Humana udråbt som skattesvindlere. Vi har klaget til Metroxpress, som derefter har dementeret artiklen. Anklagen om skattesvindel kommer fra en privatperson, der optræder som kilde i artiklen, men UFF-Humana er ikke anklaget, sigtet eller dømt for nogen former for svindel af nogen myndigheder, hvorfor både artikel og overskrift altså er komplet urigtig.

Artiklen handler om, at Københavns Kommune, repræsenteret ved Amager Ressourcecenter, ARC, har indgået en aftale med vores forening UFF-Humana om videresalg af genbrugstøj, der bliver indsamlet på genbrugspladsen. UFF-Humana har vundet opgaven hos ARC gennem et ganske normalt, offentligt udbud i lige konkurrence med andre indsamlere af brugt tøj i Danmark, simpelthen fordi vi har givet det bedste tilbud på opgaven. UFF-Humana er blevet undersøgt af ARC, som alle andre tilbudsgivere, inden aftalen kom plads, uden at der har været en finger at sætte på UFF-Humana.

Her kan du læse Metroxpress’ dementi.

I en artikel i onsdagens metroxpress omtales organisationen UFF i rubrikken som ”Skattesvindlere”. En anklage, der ikke underbygges i artiklen, og derfor også en formulering, som Metroxpress beklager. UFF oplyser per mail til MX: UFF-Humana er ikke sigtet, anklaget eller dømt for nogen former for svindel. Alle vores regnskaber bliver behandlet og godkendes af statsautoriserede revisorer. ”UFF-Humana og Tvind har en fælles oprindelse tilbage i 1977, men er separate juridiske og økonomiske enheder. UFF-Humana sender ikke penge til hverken Mogens Amdi Petersen eller Tvind”. Og videre: ”Det er altså fuldstændig urigtigt, at Metroxpress i artiklens overskrift kalder os skattesvindlere.”

Metroxpress' dementi

MachechaUFF-Humana har netop haft fint besøg fra Zimbabwe. Projektleder Majecha Ruzvidzo og aktivist Tinotenda Chinyani var taget den lange vej fra det sydlige Afrika for at fortælle om deres arbejde i kampen mod HIV og AIDS til aktivister, samarbejdspartnere, skoleelever og andre interesserede.

De arbejder og er aktive i UFF-Humanas partnerorganisation DAPP, der kører anti-HIV/AIDS-programmerne HOPE i Zimbabwe. HOPE deler kondomer ud, mobiliserer folk til at blive testet for HIV og uddanner hjemmehjælpere, der støtter AIDS-patienter med at tage deres medicin og leve sundt.

Majecha Ruzvidzo forklarede også om HOPE-programmernes arbejde med at stoppe udbredelsen af malaria og især tuberkulose, der rammer mange HIV-smittede. De har eksempelvis 20-30 gange større risiko for at blive smittet med tuberkulose, der er en dødbringende bakteriesygdom, end folk, der ikke er smittet.

Budskabet fra Zimbabwe var klart: Det går fremad i kampen mod HIV og AIDS. Majecha Ruzvidzo, projektleder i HOPE Harare, tror på, at AIDS-epidemien kan være fortid, når vi kommer til 2030.

”Skridt for skridt kommer vi tættere på målet”, siger hun. ”Og vi kunne ikke være kommet så langt uden vores samarbejdspartnere. Jeres støtte hjælper”.

Majesha Ruzvidzo peger på, at andelen af HIV-smittede i Zimbabwe næsten er blevet halveret på 20 år. Ifølge Verdensbanken var 26 procent af Zimbabwes befolkning mellem 16 og 49 år HIV-positive i 1997. Sidste år var det tal faldet til 14,7 procent.

Tinotenda Chinyani fortalte om, hvordan hun kombinerer sit arbejde som frisør med sin aktivisme for HOPE. Når hun har kunder i butikken, forklarer hun dem om sikker sex og kondombrug, mens hun klipper dem. Hun opfordrer også alle, der kommer ind i hendes salon, til at lade sig teste for HIV.

Du kan læse mere om HOPE-programmerne og Majecha og Tinotendas arbejde i UFF-Humanas HOPE-avis, som du kan finde på både dansk og engelsk her.

Majecha Ruzvidzo og Tinotenda Chinyani nåede både at besøge aktivister og samarbejdspartnere i Danmark, Tyskland og Norge på deres tur.

udstilling verdensmål farmers club UFF-Humana har lavet en fotoudstilling om bønder i Guinea-Bissau og de globale Verdensmål.

Du har mulighed for at få udstillingen til låns på din skole, virksomhed, lokale bibliotek eller lignende.

Vi sendte en fotograf ud på landet i Guinea-Bissau, hvor vi støtter fattige bønder gennem Farmers’ Clubs-projekter. Det er der kommet en fotoudstilling, der består af 10 plakater og en tilhørende avis med tekst og billeder, ud af.

Du kan også downloade udstillingsavisen med billederne nederst på siden her.

Farmers’ Clubs hjælper og uddanner bønderne, så de kan dyrke afgrøder i tørre perioder, sikrer dem rent drikkevand og uddannelse. Samtidig beskriver udstillingen FN’s 17 globale Verdensmål, og hvordan Farmer’s Clubs bidrager til dem.

Du er meget velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om udstillingen. Ring eller skriv til daglig leder Else Hanne Henriksen på 23344298 eller  

Frivillige fra UFF-Humana deler avisen med de nye Verdensmål udI 20 byer over hele landet delte frivillige fra UFF-Humana fredag morgen aviser med Verdens Bedste Nyheder ud til togpassagerer, pendlere og morgentrafikanter.

80-90 frivillige, fra 7. klasses elever til pensionister, gav en hånd med, da UFF-Humana for 7. gang deltog i Verdens Bedste Nyheders morgenevent, hvor en kampagneavis med gode og konstruktive nyheder om verdens udvikling bliver delt ud til danskerne.

Temaet for årets Verdens Bedste Nyheder-avis er de 17 Verdensmål, som tilsammen er verdens største og mest ambitiøse plan for hele verdens udvikling. Alle verdens nationer har vedtaget de 17 mål, der skal gøre en ende på sult og fattigdom, tage hånd om klimaforandringerne og mindske ulighed.

UFF-Humanas uddelere havde en rigtig god oplevelse med at dele avisen ud. De blev mødt med smil og pendlere i godt humør, der gerne ville have aviser fyldt med verdensmål. Mange af de frivillige glæder sig allerede til at være med igen næste år.

 

Klar til at dele aviser ud

Frivillige i alle aldre hjalp til med at dele avisen ud

Friske frivillige er klar til at dele morgenaviser med gode nyheder ud

Frivillige skoleelever er klar til at dele Verdens Bedste Nyheder ud

Klar til at dele Verdens Bedste Nyheder ud

Avisen deles udFrivillige skoleelever er klar til at dele Verdens Bedste Nyheder ud

Verdens Bedste Nyheder

Underkategorier