I begyndelsen af marts 2020 blev det bekræftet, at Covid-19-pandemien var nået til Zimbabwe. Siden da er pandemien vokset betragteligt i landet og er nu nået op på 124.581 smittede og 4.416 dødsfald, mens 112.399 er erklæret raske igen (data fra Worldometer 2021 d. 31.08.2021). Ser man kun på dødsfald i forhold til befolkningens størrelse, er Zimbabwe ikke blandt de hårdest ramte lande, men hvis man også medregner de ustabile politiske forhold, HIV/AIDS, udbredt fattigdom og voldsomme klimaforandringer, står Zimbabwe overfor enorme udfordringer under Covid-19-pandemien.

Hele landet er lige nu nedlukket på niveau 4. Dette blev besluttet af de zimbabweanske myndigheder, fordi der for nylig har været en kraftig stigning i antallet af Covid-19 tilfælde. Denne beslutning betyder, at uddannelsesinstitutioner som universiteter og skoler er lukkede. Selv om nogle af skolerne prøver at tilbyde undervisning online, er der store problemer med adgang til teknologi og elektricitet. Andre Covid-19-restriktioner forbyder større forsamlinger og unødvendig transport. Kontorer og andre virksomheder holder kun åbent fra 8 til 15.

HOPE projektet i Bindura tester stadigvæk lokalbefolkningen for HIV, men antallet af tests er faldet, fordi der kommer meget færre mennesker ind til byen. HOPE-frivillige tager alle de krævede forholdsregler og fortsætter på den måde arbejdet med at uddele kondomer rundt om i Bindura by. F.eks. lægger de mange kondomer i frisørsaloner, i butikker og hos barberer, hvor det er let for folk at tage dem.

HOPE-projektets leder Rebecca Njopera siger, at i Zimbabwe er nu i alt 1.674.710 personer - dvs. godt 11% af befolkningen - vaccineret mod Covid-19. På HOPE-projektet er alle ansatte blevet vaccineret, og næste skridt er at starte vaccination af frivillige og studenter, der er aktivister i de forskellige dele af HOPE projektet i Bindura by og i landområderne.

Etableringen og åbningen af HOPE Youth Communication Center (HYCC) blev udsat flere gange på grund af COVID-19 og strømafbrydelser i hele Zimbabwe. Nu glæder vi os over, at centeret har været i gang siden åbningen den 11. juni.
HYCC leverer computertjenester til mennesker i og omkring Bindura. HYCC -tjenesterne omfatter (1) computertræning, (2) underholdning og uddannelse og (3) internetadgang, laminering, scanning og fotokopiering. Desuden informerer centret alle de besøgende om muligheden for at blive testet for HIV og de tilbyder kondomer, til alle der kommer på centret.

På grund af COVID-19-begrænsningerne og den aktuelle lockdown har HYCC svært ved at drive centret til dets fulde kapacitet. For eksempel er alle universiteter og skoler stadig lukket. Det betyder, at mange mennesker ikke har behov for at bruge centrets internet - eller udskrivningstjeneste. I forhold til de resterende kunder overholder HYCCs-frivillige alle de nødvendige forholdsregler såsom at bære maske, holde afstand, og holde god håndhygiejne.

Selvom centret har store udfordringerne, tror projektleder Rebecca Njopera på HYCC -centrets fremtid. Ifølge Rebecca er en af måderne at få flere besøgende på HYCC, at oprette et udvalg på syv medlemmer, der består af frivillige, som i øjeblikket arbejder med andre HOPE-projekter. Rebecca vil arbejde for, at dette udvalg er med til at sikre mere struktur og aktivitet på HYCC. Samtidig vil udvalget være ansvarlig for aktiviteter på centret og på sociale medier.

Hope Youth Communication Center er oprettet af HOPE i Bindura. UFF-Humana har bidraget til etableringen og planlægningen af centret. Alt udstyr som computere, printere, lamineringsmaskiner og andet udstyr er doneret af UFF-Humana og Computer Gruppen i Holbæk og sendt til Zimbabwe gennem en bevilling fra Genbrug til Syd.

 

mepex 2020 900x600

I 2020 sendte UFF-Humana brugt tøj, sko og tekstiler til professionel sortering i Bulgarien, Estland, Litauen, Slovakiet og Tyrkiet. Før eksport blev 85 ton åbenlyst affald, som ikke hører til den kategori, som UFF-Humana indsamler, fjernet fra de indsamlede mængder og afleveret til genanvendelse eller forbrænding i Danmark.

Konsulentfirmaet Mepex Consult AS kontrollerer, hvordan tøjet, som UFF-Humana indsamler, fordeler sig på henholdsvis genbrug, genanvendelse og affald og hvortil det sendes. På denne baggrund laver Mepex hvert år en Textile Transparency Report for tøjet fra UFF-Humana. Rapporten danner, sammen med UFF-Humanas egen statistik over indsamlede mængder plads for plads og dag for dag, grundlag for regelmæssig rapportering til kommuner, affaldsselskaber og andre samarbejdspartnere.

Download Mepex 2020 rapporten her

I perioden af 19.06.-19.12.2020 har UFF-Humana i samarbejde med DAPP Zimbabwe gennemført projektet - Forebyggelse af COVID-19 i Makoni distriktet i Zimbabwe. Denne fotobog har til formål at vise, projektets mål og resultater, som har bestået af 3 dele: Oplysningskampagne, forbedring af hospitalet i Rusape og større fødevaresikkerhed til de mest udsatte mennesker.

Arbejdet blev udført af en gruppe nøglepersoner på 24 (4 ansatte feltarbejdere og 20 lokale frivillige) i tæt samarbejde med mange andre aktører – ministerier, lokale hospitaler og klinikker, landsbyledere, andre organisationer m.fl. – alt sammen koordineret af en ”COVID-19 Task Force”, som DAPP også er medlem af. God fornøjelse med læsningen.
Projektet er finansieret af en bevilling på 1 mio. kr. fra DERF (Danish Emergency Relief Fund).

 

Prevention of COVID 19 2021

Hermed nyhedsbrev fra juni 2021 om UFF-Humanas arbejde i de sidste par måneder. Man kan f.eks læse om projektet – Forebyggelse af Covid-19 i Makoni distriktet, Zimbabwe, som blev gennemført med midler fra DERF (Danish Emergency Relief Fund). Derudover fortæller vi om forsendelse af sportsudstyr til UFF-Humanas partner organisationer ADPP Guinea-Bissau og DAPP Zimbabwe. Artikler om UFF-Humanas tøjindsamling er også en del af nyhedsbrevet.

God fornøjelse med læsningen.

Herunder kan du downloade nyhedsbrevet.

UFF Humana Nyhedsbrev Juni 2021[2033] 1