Door to Door TB case finding webSøndag den. 24. marts markerer dagen, hvor den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien - et vigtigt skridt hen imod behandling af sygdommen.

I Danmark, har vi sygdommen under kontrol, men sådan er det ikke alle steder. Tuberkulose rammer især de der har et nedsat immunsystem. Derfor er tuberkulose blandt andet den primære årsag til alvorlig sygdom og dødsfald blandt personer, der lever med HIV.

Sygdommen påvirker årligt millioner af mennesker på verdensplan, især i sårbare samfund, hvor fattige mennesker mangler adgang til rettidig forebyggelse, diagnose, behandling og pleje.

I løbet af de sidste 15 år er vi i Humana People to People-netværket, og vores samarbejdspartnere nået ud til over 15 millioner mennesker med tuberkulose-indsatser spredt ud over lande i både Afrika og Asien.
Men det er stadig langt fra alle tuberkuloseramte, der får den hjælp de har brug for.

Kampen imod sygdommen kan ikke kæmpes udelukkende af de offentlige sundhedssystemer og berørte lokalsamfund. Det kræver politisk handling, og brede internationale samarbejder. Vi kan udrydde tuberkulose inden 2030, hvis vi prioriterer investeringer i sundhedssystemer og internationale indsatser, der øger adgangen til forskellige tuberkulose-sundhedstjenester.

Så lad os benytte dagen i dag til at skabe bevidsthed om den trussel som sygdommen stadig udgør for mange mennesker og lokalsamfund.

Du kan læse mere om tuberkulose på WHO’s hjemmeside her.

I april 2022 åbnede vi en genbrugstøjbutik på Vesterbrogade i København efter mange år uden butikker i Danmark. I efteråret 2023 udvidede vi med en butik mere på Nørrebrogade. I UFF Humana Second Hand-butikkerne sælger vi vintage- og trendtøj, sko og tasker, og vi kan med garanti sige, at der er noget for enhver smag,

Når du køber tøj i vores butikker, støtter du aktivt vores ulandsarbejde. Overskuddet fra tøjsalget støtter blandt andet uddannelsesprojekter og arbejdet med fødevaresikkerhed i Zimbabwe, Guinea-Bissau og Namibia.

Følg UFF Humana Second Hand og bliv opdateret på nyheder og trends på Instagram:  uff_humana_shop

 

Fra den 30. november til den 12. december 2023 afholdes FNs klimatopmøde #Cop28 i Dubai! Her skal verdens ledere fastlægge ambitioner og ansvar for fremtidens klimaindsats.

Humana People to People deltager ved klimatopmødet for at repræsentere nogle af de befolkningsgrupper, som allerede nu rammes direkte af klimaforandringer. Dermed vil vi understrege den vigtige rolle, udviklingslande spiller i den essentielle omstilling, som hele verden står overfor.

I Europa smider vi årligt over seks millioner tons tøj ud, og derfor er det en af Humana People to Peoples mærkesager at takle den negative påvirkning på miljøet, som produktion af nyt tøj har, ved at indsamle, genbruge og genanvende så meget brugt tekstil som muligt. Det er gennem disse tiltag, vi kan støtte tilpasnings- og udviklingsprojekter, som skal hjælpe nogle af de mest udsatte befolkningsgrupper i Afrika og det globale syd.

Vores forpligtelse er større end blot akut nødhjælp til de lande, som oplever ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer. Der er behov for permanente og modstandsdygtige løsninger, som ledes an af lokalsamfundene for at bane vejen for bæredygtig vækst i udviklingslande. Vores mission er klar; vi skal reducere udledninger i det globale nord og øge modstandsdygtigheden mod de uundgåelige klimaforandringer i det globale syd, hvor der er størst behov for det.

I billedrækken her kan du se eksempler på nogle af de tiltag, som er med til at styrke landbruget i udviklingslande på bæredygtige måder.

Siden september har vi tørret og testet vådt tøj som en del af Partnerskabet FUGT. FUGT har til formål at undersøge kvaliteten af genanvendelige tekstiler, der indsamles via sorteringspunkterne i København, og at finde miljømæssigt fornuftige alternativer til forbrænding af fugtige, våde tekstiler, for eksempel ved brug af affugtningsteknologi.

Erfaring fra andre kommuners indsamlingsforsøg viser, at fugtige og våde tekstiler udgør en ret stor andel af den totale mængde, der indsamles, og en løsning på dette problem vil kunne være til gavn for mange i værdikæden.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Projektets partnerne er DTU Sustain, Polarkøl, Condair, UFF-Humana, Revaluate, ARC og Københavns Kommune, der hver især bidrager med viden fra de relevante led i værdikæden, herunder om indsamling og sortering, løsninger til fugtstyring, miljøvurderinger og specialistviden inden for tekstiler.

UFF-Humanas rolle i partnerskabet er at forsortere tekstilaffaldet, tørre de fugtige og rene tekstiler og derefter sortere igen for at afgøre, om tørringen har gjort nogle af tekstilerne egnede til genanvendelse eller genbrug.

 

Zimbabwes landbrugssektor, som udgør en væsentlig del af landets økonomi, står overfor betydelige udfordringer som følge af klimaforandringer. Heldigvis er der lys forude for de sårbare landmænd, idet Development Aid from People to People (DAPP) i samarbejde med UFF-Humana har søsat et projekt, som skal forberede og beskytte samfundet mod de udfordringer, som opstår som konsekvens af skiftende klima. I Makoni-distriktet har lokalsamfundet allerede taget et imponerende skridt fremad for at styrke deres modstandsdygtighed overfor klimaforandringer.

Et afgørende element i projektets succes er installationen af vandtanke og solpaneler, der har vist sig at have en uvurderlig betydning for lokalsamfundet. Disse foranstaltninger sikrer en pålidelig og bæredygtig forsyning af rindende vand, hvilket er afgørende i en tid, hvor ekstreme vejrforhold som uregelmæssig nedbør og tørke medfører store udfordringer. Dette tiltag er en del af projektets første tre mål, der bl.a. handler om at anvende bæredygtige og klimaeffektive landbrugstekniker

Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.
Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.

En anden spændende dimension af projektets første mål er uddannelse indenfor smådyrslandbrug, for eksempel biavl, der hjælper lokale bønder med at diversificere deres indkomstkilder. Dette skaber øget modstandsdygtighed, når det skiftende vejr påvirker deres arbejde, og er altså en essentiel del af klimatilpasningen i landet.

Undervisning i biavl.
Undervisning i biavl.

Et vigtigt mål i projektet er at øge de økonomiske færdigheder blandt småbønderne, hvilket er afgørende for at øge indtægterne og skabe bæredygtige økonomier. I Makoni-distriktet bliver bønderne derfor undervist i økonomisk forståelse. Dette styrker landbrugssamfundet og sikrer, at den nødvendige viden og tekniske færdigheder er tilgængelige for de såkaldte småskalalandbrug.

Uddannelse i økonomisk forståelse.
Uddannelse i økonomisk forståelse.

Projektet, der er støttet med en million kroner af Civilsamfund i udvikling (CISU), strækker sig over 18 måneder, og forventes især at hjælpe kvinder og folk med tuberkulose og HIV.