Stigende temperaturer, uregelmæssige nedbørsmønstre og ekstreme vejrforhold såsom oversvømmelser, tropiske cykloner, tørke og hedebølger er de senere år blevet hverdagskost for indbyggerne i Zimbabwe. De alvorlige konsekvenser af klimakatastrofen er en tilføjelse til de socioøkonomiske udfordringer, som landet i forvejen står overfor.
Landbruget i Zimbabwe udgør en afgørende del af landets økonomi, og derfor er Zimbabwe ekstremt sårbart overfor klimforandringers konsekvenser, som rammer landet hårdt. Makoni-distriktet er ingen undtagelse – her har de oplevet betydelige udfordringer som følge af klimaforandringerne.
For at styrke Makoni-distriktets småbønder i kampen for at tilpasse sig klimaforandringerne har UFFHumana i samarbejde med Development Aid from People to People (DAPP) i Zimbabwe lanceret et projekt, som sigter mod at øge småbøndernes modstandsdygtighed overfor nuværende og fremtidige klimarelaterede hændelser.
Samtidig skal projektet hjælpe til at beskytte det naturlige miljø i Makoni-distriktet for at sikre fødevare- og indtjeningssikkerhed for de mest sårbare samfund hele året rundt.
Helt konkret har projektet tre specifikke mål:
At øge fødevare- og ernæringssikkerheden for 250 småbønder gennem anvendelse af bæredygtige og klimaeffektive landbrugstekniker, der vil øge og diversificere
landbrugsproduktionen.
- At øge småbøndernes indtægt gennem uddannelse om økonomisk forståelse, samt
oprettelse af interne netværk blandt landmændene, som skal give bønderne lettere adgang til markeder og dermed være med til at øge fødevaresikkerheden.
- At styrke samarbejdet mellem lokale og provinsielle myndigheder, samfundsledere og landmænd med henblik på klimatilpasning.
Projektet vil altså blandt andet styrke landbruget i Zimbabwe ved oprettelsen af landmandsnetværk for at sikre dialogen og samspillet landmændene imellem, men i høj grad også mellem landmænd, myndigheder og den private sektor.
Det vil være med til at sikre, at nødvendig viden og tekniske færdigheder bliver stillet til rådighed for de såkaldte småskalalandbrug, hvilket vil have afgørende betydning for, at de kan tilpasse sig klimaforandringerne i deres område. Dette vil forbedre fødevare- og ernæringssikkerheden for sårbare bønder, især kvinder og folk med tuberkulose og/eller HIV. Projektet strækker sig over 18 måneder og er støttet med en million kroner af CISU (Civilsamfund i
Udvikling)

Klokken 07.00 i morges var vi på pletten på Køge Station, hvor vi delte avisen Verdens Bedste Nyheder ud i fint selskab med Køges borgmester, Marie Stærke.
Verdens Bedste Nyheder sætter i år fokus på, at verdens mange fremskridt fortjener mere spalteplads i mediebilledet.
Selvom der er mange udfordringer på nationalt og globalt plan, som kræver mediernes og borgernes opmærksomhed, er det vigtigt at huske på alle de fremskridt, løsninger og udviklinger, der i dén grad også fortjener forsidepladsen.
Verdens Bedste Nyheder har eksisteret siden 2010, hvor avisen blev stiftet af FN, de danske udviklingsorganisationer og dansk erhvervsliv som modreaktion på det negative billede af verden, som medierne generelt stiller op.
Med udgangspunkt i Verdensmålene for bæredygtig udvikling, som blandt andet indebærer at afskaffe ekstrem fattigdom, mindske global ulighed og bekæmpe klimaforandringer, ønsker Verdens Bedste Nyheder at nuancere de nyheder, vi dagligt bliver mødt af. På den måde vil de skabe håb og motivere til handling.
Verdens Bedste Morgen afholdes årligt, og i år deltog 2500 frivillige i uddelingen af avisen rundt omkring i hele landet. I UFF-Humana er vi stolte af at være med til at sprede gode nyheder år efter år.
Fra den 1. juli 2023 er alle kommuner i Danmark begyndt at indsamle tekstilaffald. Det vil sige, at der nu skelnes mellem tøj til genbrug og tøj til genanvendelse. Men hvad betyder det egentlig?
Tøj til genbrug er tøj, der stadig er helt funktionsdygtigt i den tilstand, det er i. Det vil sige, at hvis du har en gammel skjorte hængende i skabet, som stadig er fin, men som du ikke bruger mere, skal den sorteres som tøj til genbrug og smides i en tøjcontainer – ligesom du altid har gjort.
Tøj til genanvendelse er tøj, der ikke længere kan bruges i den tilstand, det er i, men hvor materialet kan bruges til at fremstille noget andet. For eksempel kan en hullet eller plettet skjorte opkradses, og fibrene kan blandes med nye fibre til fremstilling af nyt tekstil. Det er den type tekstiler, Danmark er begyndt at indsamle som affald.
Tøj til genanvendelse skal afleveres i din nærmeste container til tekstilaffald – altså ikke i en normal tøjcontainer. Containere til tekstilaffald finder du på diverse genbrugsstationer, og tøjcontainere til genbrugstøj finder du både på genbrugsstationer og rundt omkring ved butikker, på offentlige pladser, ved boligforeninger, osv.
Husk, at både tøj til genbrug og tøj til genanvendelse skal være rent og tørt og afleveres i lukkede poser.
Det glæder os at dele vores nye miljørapport med jer! I rapporten beskrives UFF-Humanas aktiviteter i 2022-2023. Her kan I bl.a. læse om tøjindsamling, miljøbeskyttelse, håndtering af tekstilaffald, forsortering og vores UFF Humana Second Hand. Miljørapporten findes også i trykte eksemplarer.
God fornøjelse med læsningen.

UFF-Humana er fra januar 2023 blevet optaget som medlem af indsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO, som arbejder for at styrke organisationens medlemsorganisationer. Dette gøres gennem at fremme medlemmernes fælles interesser, under hensyntagen til det enkelte medlems selvstændighed og handlefrihed. ISOBRO virker for at sikre en sund, etisk og samfundsansvarlig udvikling af indsamlingssektoren i Danmark.
UFF-Humanas medlemskab af ISOBRO betyder, at organisationen lever op til ISOBROs indsamlingsetiske retningslinjer om bl.a. åbenhed og gennemsigtighed. Med medlemskabet indgår UFF-Humana i en bredere netværkskreds og har adgang til forskellige værktøjer, publikationer, rådgivning, kurser og arrangementer for at styrke vores kompetencer inden for f.eks. fundraising.
For mere information om medlemskab af ISOBRO og dets fordele, besøg venligst hjemmesiden: https://isobro.dk/