I april 2022 åbnede vi en genbrugstøjbutik på Vesterbrogade i København efter mange år uden butikker i Danmark. I efteråret 2023 udvidede vi med en butik mere på Nørrebrogade. I UFF Humana Second Hand-butikkerne sælger vi vintage- og trendtøj, sko og tasker, og vi kan med garanti sige, at der er noget for enhver smag,

Når du køber tøj i vores butikker, støtter du aktivt vores ulandsarbejde. Overskuddet fra tøjsalget støtter blandt andet uddannelsesprojekter og arbejdet med fødevaresikkerhed i Zimbabwe, Guinea-Bissau og Namibia.

Følg UFF Humana Second Hand og bliv opdateret på nyheder og trends på Instagram:  uff_humana_shop

 

Fra den 30. november til den 12. december 2023 afholdes FNs klimatopmøde #Cop28 i Dubai! Her skal verdens ledere fastlægge ambitioner og ansvar for fremtidens klimaindsats.

Humana People to People deltager ved klimatopmødet for at repræsentere nogle af de befolkningsgrupper, som allerede nu rammes direkte af klimaforandringer. Dermed vil vi understrege den vigtige rolle, udviklingslande spiller i den essentielle omstilling, som hele verden står overfor.

I Europa smider vi årligt over seks millioner tons tøj ud, og derfor er det en af Humana People to Peoples mærkesager at takle den negative påvirkning på miljøet, som produktion af nyt tøj har, ved at indsamle, genbruge og genanvende så meget brugt tekstil som muligt. Det er gennem disse tiltag, vi kan støtte tilpasnings- og udviklingsprojekter, som skal hjælpe nogle af de mest udsatte befolkningsgrupper i Afrika og det globale syd.

Vores forpligtelse er større end blot akut nødhjælp til de lande, som oplever ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer. Der er behov for permanente og modstandsdygtige løsninger, som ledes an af lokalsamfundene for at bane vejen for bæredygtig vækst i udviklingslande. Vores mission er klar; vi skal reducere udledninger i det globale nord og øge modstandsdygtigheden mod de uundgåelige klimaforandringer i det globale syd, hvor der er størst behov for det.

I billedrækken her kan du se eksempler på nogle af de tiltag, som er med til at styrke landbruget i udviklingslande på bæredygtige måder.

Siden september har vi tørret og testet vådt tøj som en del af Partnerskabet FUGT. FUGT har til formål at undersøge kvaliteten af genanvendelige tekstiler, der indsamles via sorteringspunkterne i København, og at finde miljømæssigt fornuftige alternativer til forbrænding af fugtige, våde tekstiler, for eksempel ved brug af affugtningsteknologi.

Erfaring fra andre kommuners indsamlingsforsøg viser, at fugtige og våde tekstiler udgør en ret stor andel af den totale mængde, der indsamles, og en løsning på dette problem vil kunne være til gavn for mange i værdikæden.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Projektets partnerne er DTU Sustain, Polarkøl, Condair, UFF-Humana, Revaluate, ARC og Københavns Kommune, der hver især bidrager med viden fra de relevante led i værdikæden, herunder om indsamling og sortering, løsninger til fugtstyring, miljøvurderinger og specialistviden inden for tekstiler.

UFF-Humanas rolle i partnerskabet er at forsortere tekstilaffaldet, tørre de fugtige og rene tekstiler og derefter sortere igen for at afgøre, om tørringen har gjort nogle af tekstilerne egnede til genanvendelse eller genbrug.

 

Zimbabwes landbrugssektor, som udgør en væsentlig del af landets økonomi, står overfor betydelige udfordringer som følge af klimaforandringer. Heldigvis er der lys forude for de sårbare landmænd, idet Development Aid from People to People (DAPP) i samarbejde med UFF-Humana har søsat et projekt, som skal forberede og beskytte samfundet mod de udfordringer, som opstår som konsekvens af skiftende klima. I Makoni-distriktet har lokalsamfundet allerede taget et imponerende skridt fremad for at styrke deres modstandsdygtighed overfor klimaforandringer.

Et afgørende element i projektets succes er installationen af vandtanke og solpaneler, der har vist sig at have en uvurderlig betydning for lokalsamfundet. Disse foranstaltninger sikrer en pålidelig og bæredygtig forsyning af rindende vand, hvilket er afgørende i en tid, hvor ekstreme vejrforhold som uregelmæssig nedbør og tørke medfører store udfordringer. Dette tiltag er en del af projektets første tre mål, der bl.a. handler om at anvende bæredygtige og klimaeffektive landbrugstekniker

Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.
Vandtanke, som henter grundvand op fra jorden, sikrer rindende vand til lokalbefolkningen.

En anden spændende dimension af projektets første mål er uddannelse indenfor smådyrslandbrug, for eksempel biavl, der hjælper lokale bønder med at diversificere deres indkomstkilder. Dette skaber øget modstandsdygtighed, når det skiftende vejr påvirker deres arbejde, og er altså en essentiel del af klimatilpasningen i landet.

Undervisning i biavl.
Undervisning i biavl.

Et vigtigt mål i projektet er at øge de økonomiske færdigheder blandt småbønderne, hvilket er afgørende for at øge indtægterne og skabe bæredygtige økonomier. I Makoni-distriktet bliver bønderne derfor undervist i økonomisk forståelse. Dette styrker landbrugssamfundet og sikrer, at den nødvendige viden og tekniske færdigheder er tilgængelige for de såkaldte småskalalandbrug.

Uddannelse i økonomisk forståelse.
Uddannelse i økonomisk forståelse.

Projektet, der er støttet med en million kroner af Civilsamfund i udvikling (CISU), strækker sig over 18 måneder, og forventes især at hjælpe kvinder og folk med tuberkulose og HIV.

I store dele af Afrika er man i øjeblikket ramt af et stort koleraudbrud. Siden 1. januar 2022 er der rapporteret over 230.000 tilfælde af kolera til World Health Organization (WHO), og over 4200 mennesker er døde som følge af sygdommen.

Koleraudbruddet har indtil videre påvirket 15 lande, men med de rette foranstaltninger er nogle lande, såsom Sydsudan og Tanzania, lykkedes med at undgå nye tilfælde hen over sommeren. Situationen i hele den afrikanske region overvåges nøje, og meget tyder på at tendensen generelt er nedadgående.

Der skal dog et stort forebyggelsesarbejde til for at sikre, at koleraudbruddene bliver ved med at falde, og det understreger behovet for, at alle berørte lande forbedrer deres beredskab, intensiverer overvågningen af sygdommen og indfører forebyggende tiltag – både i lokalsamfund, men også omkring grænseovergangene for at mindske risikoen for at sprede sygdommen på tværs af grænserne.

Oplysning om koleraforebyggelse og -behandling ved en forsamling.
Oplysning om koleraforebyggelse og -behandling ved en forsamling.

Samtidige klimaforårsagede naturkatastrofer, såsom cykloner og oversvømmelser i det sydlige Afrika, truer med at underminere indsatsen for at kontrollere de igangværende udbrud. Medicinske forsyninger og generelle ressourcer er mangelvarer i mange af de afrikanske lande som følge af disse naturkatastrofer, og flere sygdomsudbrud truer altså med at forværre den allerede dramatiske situation i området.

I Zimbabwe, som havde sit første tilfælde af kolera i februar i år, er der registreret næsten 4000 tilfælde af sygdommen. Derfor har Development Aid from People to People (DAPP), i samarbejde med Ministeriet for Sundhed og Børnepleje, samt lokale myndigheder og sundhedspersonale, igangsat kampagner for at oplyse befolkningen i Chimanimani-distriktet om kolera og forebyggelsen af nye tilfælde.

”The Anticipatory Action for Cholera Outbreak Prevention”, som er støttet af Danish Emergency Relief Fund (DERF) og Civilsamfund i Udvikling (CISU) gennem UFF-Humana, har til formål at informere indbyggerne om symptomer, samt at forbedre sundheds- og hygiejnepraksis. På den måde kan de sikre, at befolkningen ved, hvordan de kan beskytte sig selv mod kolera, og hvad de skal gøre, hvis de bliver syge.

Uddeling af vandspande til rent drikkevand.
Uddeling af vandspande til rent drikkevand.

Ifølge WHO er kolera en akut vandbåren sygdom, som medfører diarré. Adgang til rent drikkevand og god hygiejne er nøglefaktorer i forebyggelsen af sygdommen, som i mange tilfælde også kan behandles med rehydrering. Hvis sygdommen ikke behandles, kan den være dødelig. Chimanimani-distriktet er et af landets hårdest ramte områder, og selvom de nyeste rapporter fra WHO også her viser et fald i antallet af nye kolera-tilfælde, fortsætter DAPP sit oplysningsarbejde i resten af 2023.