På engelsk findes begrebet “period poverty” altså fattigdom, der har at gøre med menstruation – både som årsag og virkning. Det er mangel på adgang til gode produkter som bind og tamponer, men også mangel på oplysning og på passende muligheder for at kunne vaske sig, skille sig af med brugte bind osv. Det anslås, at verden over har omkring 500 millioner kvinder problemer af denne type, og at dette ofte medfører såvel fysiske som mentale og følelsesmæssige udfordringer. Oven i dette mister mange kvinder, især unge piger, skoledage, arbejdsdage eller andre daglige aktiviteter, fordi menstruation er tabubelagt, og pigerne vil skjule deres tilstand.

Cashew fabrikken i Bissora

Cashew fabrikken i Bissora

Fagskolen i Bissora

Fagskolen i Bissora

Farmers Club

Farmers Club

Lærerseminariet

Lærerseminariet

I Zimbabwe er problemet udbredt – hele 72% af de menstruerende piger bruger ikke hygiejnebind, fordi de ikke har råd til det. Pigerne med den fattigste og mest udsatte baggrund er selvfølgelig hårdest ramt. Manglen på ordentlige menstruationsprodukter går somme tider ud over pigernes helbred og ofte over deres selvtillid og værdighed.

For at hjælpe på problemet blandt pigerne på Ponesai Vanhu Children’s Home, har UFF-Humana doneret en symaskine til børnehjemmet og desuden stof og instruktionsvideoer, der viser, hvordan man kan sy genbrugelige hygiejnebind. Tilmed har børnehjemmet samarbejdet med projektet HOPE Bindura, således at en syerske herfra gav et 2-dages sykursus til 11 unge piger. Her lærte pigerne at arbejde med tekstiler, udskære mønstre og sy de forskellige dele sammen. Desuden har børnehjemmet inviteret en lokal sygeplejerske til at lære pigerne, hvordan de bedst tager sig af deres menstruation f.eks. grundlæggende hygiejne.

UFF-Humana fortsætter med at samarbejde med Ponesai Vanhu Children’s Home og Hope Bindura for at sikre, at pigerne både på børnehjemmet og på andre projekter fortsætter med at få mere viden og bedre praktiske muligheder for håndtere deres menstruation på en god og sikker måde. Andre mål i denne forbindelse er dels bedre viden om, hvordan kroppen fungerer og forandres, og dels bedre adgang til faciliteter som toiletter og bad, bedre adgang til sundhedspleje – og måske ikke mindst et positivt miljø, hvor pigerne trygt kan søge hjælp.

Vi er glade for at kunne præsentere UFF-Humanas Aktivitetsrapport for 2020-2021, som viser mangfoldigheden af foreningens arbejde.

Vi vil med rapporten takke alle tøjgivere, samarbejdspartnere, medlemmer, frivillige og ansatte, som i løbet af 2020 og frem til i dag har støttet foreningens formål på forskellig vis.

UFF-Humanas hovedaktivitet er indsamling af og handel med brugt tøj. Med denne indtægtsskabende aktivitet finansierer foreningen sine 3 væsentligste formålsbestemte aktiviteter: Ulandshjælp, Miljøforbedring og Oplysning. Formålet med Aktivitetsrapportens er at give læseren et indblik i foreningens aktiviteter og resultater i 2020 og 2021. God fornøjelse med læsningen.

Du kan downloade aktivitetsrapporten her

report fb

I UFF-Humanas Nyhedsbrev kan man læse om vores tøjindsamling, om UFF-Humanas vision og mission samt om nogle af de projekter, som vi støtter i Zimbabwe. Derudover fortæller vi om forsendelse af
brugt udstyr til UFF-Humanas partner organisation DAPP Zimbabwe. I kan også læse om det nye Women Empowerment projekt i Zimbabwe, som støttes af midler fra UFF-Humanas penge indsamling.

God fornøjelse med læsningen!

Herunder kan I downloade den danske udgave af vores nyhedsbrev (PDF fil).

nyhedsbrev artikel

m Christmas 600x875

UFF-Humana ønsker alle samarbejdspartnere, tøjgivere, medlemmer, ansatte m.fl. en GOD JUL og et GODT NYTÅR. Tusind tak for jeres støtte og interesse i vores ulands- og miljøarbejde i Danmark, Zimbabwe Guinea-Bissau og Namibia. TAK for et godt samarbejde i 2021, vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med jer i 2022.

Merry Christmas and a Happy New Year!

I begyndelsen af marts 2020 blev det bekræftet, at Covid-19-pandemien var nået til Zimbabwe. Siden da er pandemien vokset betragteligt i landet og er nu nået op på 124.581 smittede og 4.416 dødsfald, mens 112.399 er erklæret raske igen (data fra Worldometer 2021 d. 31.08.2021). Ser man kun på dødsfald i forhold til befolkningens størrelse, er Zimbabwe ikke blandt de hårdest ramte lande, men hvis man også medregner de ustabile politiske forhold, HIV/AIDS, udbredt fattigdom og voldsomme klimaforandringer, står Zimbabwe overfor enorme udfordringer under Covid-19-pandemien.

Hele landet er lige nu nedlukket på niveau 4. Dette blev besluttet af de zimbabweanske myndigheder, fordi der for nylig har været en kraftig stigning i antallet af Covid-19 tilfælde. Denne beslutning betyder, at uddannelsesinstitutioner som universiteter og skoler er lukkede. Selv om nogle af skolerne prøver at tilbyde undervisning online, er der store problemer med adgang til teknologi og elektricitet. Andre Covid-19-restriktioner forbyder større forsamlinger og unødvendig transport. Kontorer og andre virksomheder holder kun åbent fra 8 til 15.

HOPE projektet i Bindura tester stadigvæk lokalbefolkningen for HIV, men antallet af tests er faldet, fordi der kommer meget færre mennesker ind til byen. HOPE-frivillige tager alle de krævede forholdsregler og fortsætter på den måde arbejdet med at uddele kondomer rundt om i Bindura by. F.eks. lægger de mange kondomer i frisørsaloner, i butikker og hos barberer, hvor det er let for folk at tage dem.

HOPE-projektets leder Rebecca Njopera siger, at i Zimbabwe er nu i alt 1.674.710 personer - dvs. godt 11% af befolkningen - vaccineret mod Covid-19. På HOPE-projektet er alle ansatte blevet vaccineret, og næste skridt er at starte vaccination af frivillige og studenter, der er aktivister i de forskellige dele af HOPE projektet i Bindura by og i landområderne.