Besøg fra Kenya og Ghana

UFF-Humana havde for nyligt besøg af Teresia Wairimu Njenga, forperson for Mitumba Consortium Association of Kenya (MCAK) og Marlvin Owusu fra Ghana Used Clothing Dealers Association (GUCDA). Begge kom for at fortælle om import og salg af genbrugstøj.

MCAK og GUCDA er en brancheorganisationer, der tilsammen repræsenterer 4,5 millioner Kenyanere og Ghanesere, som har handel med brugt tøj som en del af deres levevej. Organisationerne blev dannet for at varetage tøjhandlernes interesser og for at fremme og udvikle handelen med brugt tøj. Sektoren fra handel med brugt tøj har nemlig udviklet sig til en stor socioøkonomisk kapacitet, der løfter mange mennesker ud af fattigdom, og samtidig bidrager med flere millioner i skatteindtægter til den nationale økonomi.

Løfter mennesker ud af fattigdom
Fra Teresia hørte vi blandt andet, at mere end 20 millioner kenyanere afhænger økonomisk af handlen med brugt tøj og sko. Brugt tøj-sektoren bidrager årligt med omkring 100 millioner USD i skatteindtægter i Kenya. Teresia, der selv har arbejdet med salg af genbrugstøj i mange år, understreger, at erhvervet er blevet meget professionaliseret, og at man som sælger ofte specialiserer sig i enkelte tøj-typer (f.eks. kortærmerede herreskjorter). Det samme gælder ifølge Marlvin for importørerne, der ofte har faste samarbejdspartnere, i form af sorteringscentraler i eks. Europa, UK eller Asien, som de har løbende dialog med.

”Befolkningen har ikke råd til at købe nyt tøj”
Handel med brugt tøj sikrer, at fattige mennesker over hele Afrika og det globale syd har adgang til tøj af god kvalitet til en overkommelig pris. Hvis handelen ikke fandtes, ville mere end 24 millioner kenyanere, hvoraf de fleste lever under fattigdomsgrænsen, ikke have råd til tøj.

Bekymringer for fremtiden
Når Teresia og Marlvin tager den lange tur til, ikke bare Danmark, men også andre europæiske lande, er det fordi de er bekymrede. Eksport af tøj fra EU til Afrika, får en del politisk opmærksomhed, og der lægges op til en skærpning af reglerne på området. Her lød fra de besøgende en opfordring om, at man i højere grad involverer de lande som modtager tøjet, for også at forstå deres behov og ønsker. ”Hvis man forbyder eksport af brugt tøj fra Europa, fejler man blot Afrika endnu en gang” – lød det blandt andet fra Teresia. Marlvin understregede dertil også, at forbud mod eksport af brugt tøj til lande som Ghana og Kenya blot vil fremme import af billig ”fast fashion” tøj af meget ringe kvalitet.

Læs rapporten fra GUCDA her. 

 

Door to Door TB case finding webSøndag den. 24. marts markerer dagen, hvor den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien - et vigtigt skridt hen imod behandling af sygdommen.

I Danmark, har vi sygdommen under kontrol, men sådan er det ikke alle steder. Tuberkulose rammer især de der har et nedsat immunsystem. Derfor er tuberkulose blandt andet den primære årsag til alvorlig sygdom og dødsfald blandt personer, der lever med HIV.

Sygdommen påvirker årligt millioner af mennesker på verdensplan, især i sårbare samfund, hvor fattige mennesker mangler adgang til rettidig forebyggelse, diagnose, behandling og pleje.

I løbet af de sidste 15 år er vi i Humana People to People-netværket, og vores samarbejdspartnere nået ud til over 15 millioner mennesker med tuberkulose-indsatser spredt ud over lande i både Afrika og Asien.
Men det er stadig langt fra alle tuberkuloseramte, der får den hjælp de har brug for.

Kampen imod sygdommen kan ikke kæmpes udelukkende af de offentlige sundhedssystemer og berørte lokalsamfund. Det kræver politisk handling, og brede internationale samarbejder. Vi kan udrydde tuberkulose inden 2030, hvis vi prioriterer investeringer i sundhedssystemer og internationale indsatser, der øger adgangen til forskellige tuberkulose-sundhedstjenester.

Så lad os benytte dagen i dag til at skabe bevidsthed om den trussel som sygdommen stadig udgør for mange mennesker og lokalsamfund.

Du kan læse mere om tuberkulose på WHO’s hjemmeside her.

I april 2022 åbnede vi en genbrugstøjbutik på Vesterbrogade i København efter mange år uden butikker i Danmark. I efteråret 2023 udvidede vi med en butik mere på Nørrebrogade. I UFF Humana Second Hand-butikkerne sælger vi vintage- og trendtøj, sko og tasker, og vi kan med garanti sige, at der er noget for enhver smag,

Når du køber tøj i vores butikker, støtter du aktivt vores ulandsarbejde. Overskuddet fra tøjsalget støtter blandt andet uddannelsesprojekter og arbejdet med fødevaresikkerhed i Zimbabwe, Guinea-Bissau og Namibia.

Følg UFF Humana Second Hand og bliv opdateret på nyheder og trends på Instagram:  uff_humana_shop

 

Fra den 30. november til den 12. december 2023 afholdes FNs klimatopmøde #Cop28 i Dubai! Her skal verdens ledere fastlægge ambitioner og ansvar for fremtidens klimaindsats.

Humana People to People deltager ved klimatopmødet for at repræsentere nogle af de befolkningsgrupper, som allerede nu rammes direkte af klimaforandringer. Dermed vil vi understrege den vigtige rolle, udviklingslande spiller i den essentielle omstilling, som hele verden står overfor.

I Europa smider vi årligt over seks millioner tons tøj ud, og derfor er det en af Humana People to Peoples mærkesager at takle den negative påvirkning på miljøet, som produktion af nyt tøj har, ved at indsamle, genbruge og genanvende så meget brugt tekstil som muligt. Det er gennem disse tiltag, vi kan støtte tilpasnings- og udviklingsprojekter, som skal hjælpe nogle af de mest udsatte befolkningsgrupper i Afrika og det globale syd.

Vores forpligtelse er større end blot akut nødhjælp til de lande, som oplever ødelæggende konsekvenser af klimaforandringer. Der er behov for permanente og modstandsdygtige løsninger, som ledes an af lokalsamfundene for at bane vejen for bæredygtig vækst i udviklingslande. Vores mission er klar; vi skal reducere udledninger i det globale nord og øge modstandsdygtigheden mod de uundgåelige klimaforandringer i det globale syd, hvor der er størst behov for det.

I billedrækken her kan du se eksempler på nogle af de tiltag, som er med til at styrke landbruget i udviklingslande på bæredygtige måder.

Siden september har vi tørret og testet vådt tøj som en del af Partnerskabet FUGT. FUGT har til formål at undersøge kvaliteten af genanvendelige tekstiler, der indsamles via sorteringspunkterne i København, og at finde miljømæssigt fornuftige alternativer til forbrænding af fugtige, våde tekstiler, for eksempel ved brug af affugtningsteknologi.

Erfaring fra andre kommuners indsamlingsforsøg viser, at fugtige og våde tekstiler udgør en ret stor andel af den totale mængde, der indsamles, og en løsning på dette problem vil kunne være til gavn for mange i værdikæden.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Forsortering på UFF-Humanas lager i Køge.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Tørring af tøj foregår i en stor container.

Projektets partnerne er DTU Sustain, Polarkøl, Condair, UFF-Humana, Revaluate, ARC og Københavns Kommune, der hver især bidrager med viden fra de relevante led i værdikæden, herunder om indsamling og sortering, løsninger til fugtstyring, miljøvurderinger og specialistviden inden for tekstiler.

UFF-Humanas rolle i partnerskabet er at forsortere tekstilaffaldet, tørre de fugtige og rene tekstiler og derefter sortere igen for at afgøre, om tørringen har gjort nogle af tekstilerne egnede til genanvendelse eller genbrug.