early marrageHOPE Zimbabwe arbejder først og fremmest for at bekæmpe HIV og AIDS. Men HOPE-projektet arbejder i bund og grund for, at lokalsamfund selv og i fællesskab kan tage hånd om egne udfordringer. Samtidig har HOPE Zimbabwe en stor og velfungerende infrastruktur med tusinder af uddannede frivillige, der når ud i afsidesliggende landsbyer og kender lokalbefolkningerne i fem forskellige distrikter.
HOPE Zimbabwe arbejder derfor også med at løse andre udfordringer i lokalsamfundene. I Zimbabwe er børneægteskaber et udbredt problem, da næsten en tredjedel af piger under 18 bliver gift. I januar i år blev ægteskaber for børn under 18 forbudt ved lov, efter at to tidligere barnebrude lagde sag an mod den zimbabwiske stat. Det er en stor sejr for kvinders rettigheder, men det betyder ikke, at børneægteskaber med et trylleslag forsvinder. I nogle lokalsamfund, især i afsidesliggende landområder, er børneægteskaber en indgroet tradition, især blandt fattige bønder og minearbejdere.
HOPE Zimbabwe arbejder med mange forskellige metoder for at informere om farerne ved børneægteskaber. Aktivisterne laver opsøgende arbejde med information og oplæg i kirker, forsamlingshuse og ved offentlige begivenheder. De opretter lokale børnebeskyttelsesgrupper, der holder øje med, om forældre i lokalsamfundene starter med at arrangere børneægteskaber og går i dialog med forældrene, hvis det sker. HOPE har også været vært for en lang række dialogmøder med i alt næsten 1500 traditionelle og religiøse ledere fra lokalsamfundene i  Bindura. På møderne har der været diskussion om vigtigheden af at stoppe børneægteskaber og arrangerede ægteskaber samt uddannelse om pigernes rettigheder. Dertil kommer møder med embedsmænd, samarbejde med andre udviklingsorganisationer og mediekampagner i både radio, tv, sociale medier og massebeskeder på sms.

women deliver konferenceBordet var linet op med HOPE-aviser, postkort, bøger, rapporter og badges, da UFF-Humana deltog i minifolkemøde for danske NGO’er i forbindelse med FN’s Women Deliver-konference i København. Her havde UFF-Humana sammen med mere end 30 andre danske organisationer en stand, hvor de internationale gæster til Women Deliver kunne møde det danske civilsamfund. Besøg af flere ministre og Kronprinsesse Mary kastede stjerneglans over minifolkemødet, hvor rødternede duge og stearinlys på bordene gjorde sit til at skabe en smule kaffestuestemning. Her delte vi erfaringer med frontlinearbejdere fra hele verden, skabte kontakter og fortalte om vores arbejde med Farmer’s Clubs i Guinea-Bissau og HIV/AIDS-bekæmpelse i Zimbabwe til de mange interesserede gæster.


Læs mere på :
http://www.womendeliver.org/conferences/2016-conference/

genbrug underbukserCa. 44.500 tons tøj og tekstil bliver hvert år smidt ud. Et nyt forskningsprojekt vil undersøge, om der er potentiale for at sikre, at tøj og tekstiler - eksempelvis underbukser - bliver genanvendt.

Denne artikkel er skrevet af Nynne Nørup. Nynne har en civilingeniørgrad i miljøteknologi fra Syddansk Universitet og en bachelor i plan og miljø fra Aalborg Universitet. Hun har skrevet speciale om genanvendelse og genbrug af tekstiler i Danmark.

I januar 2015 begyndte hun på erhvervs-ph.d'en 'Miljøvurdering af genbrug, genanvendelse, forbrænding og bortskaffelse af tekstiler'. Projektet har til formål, at vurdere, hvordan håndteringen af brugte tekstiler kan optimeres miljømæssigt.

Nedenunder kan du downlaode PDF filen med artikkelen i sin helhed. Den kan også læses på http://videnskab.dk

 

antorini og nynneNynne Nørup - til højre - modtager 1. præmien i kommunikationskonkurrencen for denne artikel. Til venstre er det formand Uddannelses- og Forskningsudvalget Christine Antorini (S). (Foto: Tom Jersø / ATV)Nynne Nørup har med denne artikel vundet 1. præmien i The Industrial PhD & Postoc Association Communication Prize 2016
- en kommunikationskonkurrence der hvert år udskrives af The Industrial PhD & PostDoc Association. De artikler, som får 1.- 2.- og 3.-præmien i konkurrencen bliver publiceret på Videnskab