I UFF-Humanas nyhedsbrev fortæller vi om vores arbejde i de sidste par måneder. Man kan f.eks læse om projekter i Zimbabwe, som støttes med midler fra CISUs Nødhjælpspulje DERF og som gennemføres af vores partner organisation DAPP Zimbabwe. Derudover fortæller vi om forsendelse af udstyr til UFF-Humanas partner organisation ADPP Guinea-Bissau, CISU oplysningsprojektet Frame, Voice, Report , UFF-Humanas miljøarbejde og meget mere.

God fornøjelse med læsningen

Herunder kan du downloade den danske eller engelske udgave af vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrev april 2020 DK APRIL engelsk 2020 ENG 

Undersoegelse af tekstiler fra genbrugspladser

Siden sommeren 2019 har miljø- og genbrugsrådgiver Kaj Pihl ledet en undersøgelse af potentialet for indsamling af brugte tekstiler på genbrugspladser.

Formålet er at kunne anbefale en række bedste praksis. Anbefalinger der favoriserer et højere niveau af miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.
Sammen med europæiske kolleger har Kaj Pihl sorteret 6½ tons tøj, sko og tekstiler fra 26 forskellige genbrugspladser i 4 lande.

Kaj Pihl har brugt den metode, som Nynne Nørup udviklede i forbindelse med UFF-Humanas erhvervs-PhD projekt

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956053X18304306

https://orbit.dtu.dk/en/publications/an-environmental-assessment-of-the-collection-reuse-recycling-and

Manglende definition af tekstiler og brug af mange forskellige indsamlingskoncepter gør, at beskeden til borgerne om bedste praksis mht brugt tøj er uklar.

Konsekvensen er, at genbrugeligt tøj blandes med affald og indsamlingerne dermed presses. I UFF-Humana kan vi godt genbruge funktionelt tøj og mange typer af husholdningstekstiler. Men vi får flere tekstiler, som ikke kan genbruges på det eksisterende marked og hvortil der ikke findes passende genanvendelsesløsninger.
Der er brug for klare definitioner af kategorierne og for en mere udbredt fælles opfattelse af hvilke metoder, der dur.

UFF-Humana fortsætter med at samle tøj ind fra vores tøjcontainere i hele landet, så længe I kommer med tøj til os.
Vi har stadig kunder til vores tøj og håndterer tøjet på forsvarlig og professionel vis gennem hele indsamlingsprocessen.

Det er stadig muligt at aflevere tøj i vores godt 600 containere og de store genbrugspladser drevet af Amager Ressource Center holder også åbent.

Skriv til Humma Ali på mail : Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 23 65 67 30 for at høre hvor din nærmeste container står.

Du kan også finde din nærmeste tøjcontainer via dette link
https://www.uff.dk/aflever-dit-toj/find-din-naermeste-tojcontainer

Tak for alle tøj, sko og tekstil donationer.

I December 2019 besluttede DAPP Zimbabwe i samarbejde med UFF-Humana at genoptage arbejdet med at teste for HIV/AIDS. Denne test-service bliver nu udført i selve Bindura by, mens aktivister fra HOPE-projektet rejser rundt i alle landområderne, inkl. områder, der er svære at nå ud til. Der er mange fordele ved at kende sin HIV-status, både for personen selv og for lokalsamfundet. For den, der faktisk har HIV, er det vigtigt at vide det. Med den viden kan den HIV-smittede undgå at smitte andre, kan holde sig rask og dermed give sig selv gode muligheder for at leve et længere og sundere liv, og også give sin ægtefælle eller kæreste de sammenmuligheder.

Når HOPE-aktivisterne rejser rundt i landdistrikterne for at oplyse om vigtige spørgsmål i forbindelse med HIV/AIDS, opfordrer aktivisterne alle til at blive testet, informerer om hvor vigtig testen er, og om hvor og hvordan testen foregår. Når folk kommer til HIV/AIDS-klinikken i Bindura, hvor testen foregår, bliver de først mødt af en receptionist, der registrerer alle dem, der er kommet. Dernæst holder en vejleder et informationsmøde for en samlet gruppe om emner som: hvad er HIV? hvordan spredes det? hvordan kan smitte undgås? og - hvis man er blevet smittet - hvordan kan man fortsætte med at leve sit liv? hvordan kan man undgå at smitte andre? Når informationsmødet er færdigt går deltagerne én efter én ind til sygeplejersken, som giver forhåndsorientering om testen, udfører testen og giver besked om resultatet.

Sygeplejersken oplyser herefter om relevante organisationer og klinikker, der tilbyder forskellige former for hjælp og behandling som f.eks. ART (Antiretorvir-behandling) dvs. medicin, der kan forhindre HIV i at udvikle sig til AIDS, eller VMMC (frivillig omskæring af mænd), eller EMCT, et program, som kan forhindre overførsel af HIV fra mor til barn. Andre relevante tilbud kan være deltagelse i støttegrupper, rådgivning om familieplanlægning og prævention, undersøgelse for seksuelt overførte sygdomme, undersøgelse for kræft og måske andre mulige tilbud, afhængigt af hvad den enkelte har brug for.

For at vi kan få en bedre verden, er det helt centralt, at vi husker at inspirere og engagere hinanden med alle de positive ting, der allerede sker i verden. FRAME, VOICE, REPORT! er en oplysningspulje, der er bevilget af EU for at styrke EU-borgeres viden om og engagement i verdensmålene for bæredygtig udvikling. UFF-Humana deltager i dette projekt gennem en foredragstourné med de to aktivister: Ross Phiri og Tatenda Muchuwa fra Zimbabwe, som dagligt arbejder med at forbedre levevilkårene for fattige mennesker.

Projektets titel er: ”Mød unge brobyggere fra Zimbabwe der arbejder med verdensmålene", hvis hovedformål er at engagere og inspirere unge mennesker i Danmark til at interessere sig for verdensmålene og deres betydning, især målene om sundhed og trivsel,ligestilling, klimaforandringer og stop sult.

Tatenda og Ross brugte hele september måned i Danmark på at besøge forskellige uddannelsesinstitutioner og fortælle om erfaringer fra deres arbejde og liv i Zimbabwe. I løbet af deres foredragsturné i Danmark var de sammen med mere end 400 unge mennesker fra forskellige uddannelsesinstitutioner som Roskilde Universitet, Filstedvejens skole i Aalborg o.m.a. Tatenda og Ross mødtes også med godt 70 af UFF-Humanas partnere, medlemmer og medarbejdere.

Sammen lærte de af hinanden gennem åbne diskussioner og interaktive workshops. Tusind tak for en fantastisk september, Ross Phiri og Tatenda Muchuwa Emmanuel. En særlig tak til alle skoler, højskoler, efterskoler, universiteter, vores partnere, medlemmer og medarbejdere.
Sammen er vi stærkere! Tjek denne lille film og se Ross og Tatendas aktiviteter rundt om i Danmark.