Farmers Club

2020 var for UFF-Humana som for alle andre et meget svært år. I foråret, da Corona-krisen nåede et højdepunkt og det meste af Europa var lukket ned, klarede vi at fortsætte tøjindsamlingen uden afbrydelser og dermed at overholde alle indsamlingsaftaler. I 2020 indsamlede vi i alt 2.185 tons tøj.

Mange tak til alle, der har lagt jeres gode brugte tøj i UFF-Humanas containere.
I 2020 fortsatte UFF-Humana sin ”slankekur”, som blev påbegyndt i midten af 2019. Vi har opgivet en hel del indsamlingssteder, som var for dyre at betjene, gennemført betydelige besparelser på visse udgiftsposter og effektiviseret flere områder af vores virksomhed. Kuren er lykkedes; vores økonomiske resultat for 2020 er betydeligt bedre end i 2019.
UFF-Humana har 3 formål med sit arbejde: 1) Ulandshjælp, 2) Miljøbeskyttelse og 3) Information.

Det første formål, ulandshjælp, opfylder vi dels ved at donere økonomisk overskud fra vores tøjindsamling samt modtagne støttebidrag til udvalgte sociale projekter og udviklingsprojekter i Danmark og i udlandet, dels ved at gøre det indsamlede tøj, sko og tekstiler tilgængeligt for mennesker, der har brug for det, både i Europa og i Afrika. UFF-Humana modtager desuden i nogle tilfælde offentlige midler fra Civilsamfund i Udvikling (CISU) og Genbrug til Syd; disse midler går til øremærkede projekter i Afrika. Siden foråret 2019 har UFF-Humana fået 4 bevillinger på i alt 2,6 millioner kr. fra DERF (Danish Emergency Relief Fund, det danske udenrigsministeriums pulje for nødhjælpsbevillinger til mindre organisationer) til følgende projekter i Zimbabwe: rent vand og hygiejniske toiletter i Chimanimani efter cyklonen Idai, genetablering af køkkenhaver i Chimanimani, forbedring af husdyrhold i Gutu, information om COVID-19 i Makoni. Fra Genbrug til Syd modtog UFF-Humana i 2020 penge til pakning og afsending af 2 skibscontainere med skolemøbler, hospitalsudstyr, computere og meget andet til Guinea-Bissau og Zimbabwe. Værdien af indholdet i de 2 containere anslås at være ca. 600.000 kr.

Det andet formål, miljøbeskyttelse, opfylder vi ved at indsamle brugt tøj, sko og tekstiler og sende det videre til professionel sortering i overensstemmelse med Affaldshierarkiet, hvor genbrug er det vigtigste, dernæst genanvendelse og til sidst bortskaffelse som affald. Da fremstilling, brug og bortskaffelse af tekstiler udsætter naturen for meget stor skadelig påvirkning, medfører arbejdet med at genbruge tøjet så lang tid som muligt en betydelig miljøgevinst. Siden 2016 har konsulentfirmaet Mepex Consult AS kontrolleret hvordan det tøj, sko og tekstiler, som UFF-Humana indsamler, fordeler sig på henholdsvis genbrug, genanvendelse og affald og hvortil det sendes. UFF-Humana arbejder desuden sammen med forskellige kommuner og affaldsvirksomheder om at løse de udfordringer, som er forbundet med indsamling af tekstilaffald. Vores indsats består blandt andet i at undersøge, om vi kan få gavn af de tekstiler, som befinder sig lavt i Affaldshierarkiet, og om vi kan udvikle bedre praksis for indsamling, sortering og bortskaffelse.

Det tredje formål, information, arbejder vi med på 2 områder, nemlig ulandshjælp med fokus på udvikling og miljøbeskyttelse med fokus på tekstiler. Med hensyn til udvikling informerer vi dels om generelle forhold i de lande, hvor vi støtter, og dels om specifikke projekter og mennesker, som vi arbejder sammen med. Med hensyn til miljøbeskyttelse og tekstiler opfylder vi formålet ved at dokumentere og indberette alle tøjmængder, -kvaliteter og -destinationer til AffaldsDataSystemet samt ved at bidrage til vidensdeling og forskning, f.eks. med erhvervs-PhD projektet ”Miljøvurdering af indsamling, genanvendelse og bortskaffelse af tøj og tekstilaffald” (2019) og undersøgelsen ”Undersøgelse af potentialet for indsamling af tekstiler fra genbrugspladser” (2020).

UFF-Humana er godkendt og registreret af Energistyrelsen som indsamler uden forbehandlingsanlæg i Affaldsregisteret. Foreningen er også registreret på SKATs liste over organisationer, som er godkendt efter ligningslovens § 8 a.

Foreningens største indtægtskilde er salg af det tøj, sko og tekstiler, som vi indsamler. UFF-Humana modtager ikke støtte / subsidier fra offentlige midler til sin drift, men betaler alle sine driftsudgifter med indtægterne fra tøjsalget. F.eks. er UFF-Humana drevet af lønnet personale. Vi betaler også en kilo-pris for en betydelig del af det tøj, vi indsamler. Det er almindelig praksis mange steder i Europa at især kommuner og affaldsvirksomheder kræver betaling for retten til at indsamle fra bestemte steder eller alternativt for materiale-mængden, der indsamles. UFF-Humanas betaling til kommuner og affaldsvirksomheder gør det tilsvarende billigere for borgerne i de pågældende kommuner at benytte de offentlige genbrugspladser.

UFF-Humana arbejder i forhold til Affaldshierarkiet. Vi tilstræber at få mest muligt ud af det tøj, vi indsamler, ikke forstået udelukkende i økonomisk betydning, men især forstået som en masse brugbare produkter. Tøj, sko og tekstiler, som genbruges i stedet for at blive smidt ud, er til gavn / har brugsværdi for de mennesker, som modtager tøjet og bruger det. Jo mere tøj, der genbruges, jo bedre for menneskers økonomi. Jo mere tøj, der genbruges i stedet for at producere nyt tøj, jo bedre for vores miljø. Derfor har både kvantiteten og kvaliteten af det indsamlede tøj stor betydning.

Du kan gøre en stor forskel i kampagnen mod HIV/AIDS og tuberkulose i Zimbabwe, støtte et børnehjem, en teknisk skole eller landbrugsprojekter i Zimbabwe, når du donerer arv til UFF-Humana gennem dit testamente.

 

Sådan gør du

UFF-Humana har indgået et samarbejde med virksomheden Dokument 24, så du kan oprette dit testamente gratis. Hos Dokument 24 kan du oprette hele testamentet online, og det er enkelt og ligetil.

Du vælger selv, hvem dine arvinger skal være samt, hvordan arven skal fordeles mellem dine arvinger. Testamentet bliver gratis så snart, at du vælger at skrive UFF-Humana ind i testamentet.

Start dit testamente her.

Virksomheden hjælper gerne med at svare på spørgsmål pr. telefon 53 70 10 30 eller pr. e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Det er koster ikke noget at tale eller skrive med Dokument 24.

 

Underskrift af testamentet

Når du opretter testamentet, vil du straks modtage det pr. e-mail. Herefter skal testamentet printes og skrives under. Du kan vælge at skrive testamentet under som et notartestamente eller som et vidnetestamente. Det mest sikre er at skrive testamentet under som et notartestamente, da dette opbevares af det offentlige. Notartestamenter er også de mest sikre, da de ikke kan betvivles. Dokument 24 anbefaler, at testamentet skrives under som et notartestamente.

Donationer går ubeskåret til UFF-Humana

Da UFF-Humana er registreret som en velgørende organisation, er vi fritaget for at betale arveafgift. Alle donationer går dermed ubeskåret til vores arbejde.

Store som små donationer i dit testamente kan gøre en stor forskel for menneskers helbred og sundhed, fødevaresikkerhed og uddannelse i Zimbabwe. På forhånd mange tak for støtten.

aktivitetsrapport

I UFF-Humana er vi glade for at kunne fremvise Aktivitetsrapporten for 2019-2020, som viser mangfoldigheden af foreningens arbejde.

Vi vil med rapporten takke alle tøjgivere, samarbejdspartnere, medlemmer, frivillige og ansatte som i løbet af 2019 og frem til i dag har støttet foreningens formål på forskellig vis.

UFF-Humanas hovedaktivitet er indsamling af og handel med brugt tøj. Med denne indtægtsskabende aktivitet finansierer foreningen sine 3 væsentligste formålsbestemte aktiviteter:
Ulandshjælp, Miljøforbedring og Oplysning. Formålet med Aktivitetsrapportens er at give give læseren et indblik i foreningens aktiviteter og resultater i 2019 og lidt ind i 2020.
God fornøjelse med læsningen.

 

RCS Bispeengen30 genbrugspladser i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland blev undersøgt for at finde ud af, hvordan pladsernes struktur og oplysningerne om håndtering af materialerne påvirker kvaliteten af de tekstiler, som folk bortskaffer på genbrugspladserne.
Formålet med undersøgelsen er at anbefale bedste praksis for indsamling af tekstiler til de affaldsvirksomheder / kommuner, der driver genbrugspladser.

Mål blev defineret for henholdsvis struktur, information og håndtering som vurderingsgrundlag. I sidste ende bruges det samlede kvalitetsniveau for tekstiler, der er indsamlet fra genbrugspladserne, som vurderingsgrundlag.
På nogle genbrugspladser blev medarbejdere og nogle af genbrugsplads-brugerne interviewet for at tilføje detaljer og ræsonnement til undersøgelsen. Interviewene blev udført hvor det var muligt.

Følgende hovedkonklusioner drages fra spørgeskemaer, interviews og kvalitetstest:

  • De fleste genbrugspladser i undersøgelsen drives af interkommunale virksomheder. Normalt leverer tøjindsamlerne deres egne indsamlingscontainere. Generelt er genbrugsplads-strukturen praktisk og fremmer effektiv brug til tilfredshed for både brugere / borgere og tjenesteudbydere.
  • Det modsatte er tilfældet med hensyn til information; det varierer meget fra den ene affaldsvirksomhed til den anden, hvor grundigt de informerer offentligheden om, hvordan man forbereder materialerne til bortskaffelse på genbrugspladsen, og hvad der sker med materialerne bagefter. Generelt scorede information dårligt i vurderingen.
  • Der er meget stor variation i kvaliteten af de indsamlede tekstiler, der strækker sig fra at indeholde 1,3% affald (tekstilaffald såvel som ikke-tekstilaffald) på én genbrugsplads til 46,5% på en anden.
  • Det blev fundet, at der er en sammenhæng mellem informationsniveauet fra affaldsvirksomhederne og kvaliteten af de tekstiler, som borgerne leverer til genbrugspladserne. Borgerne er meget gode til at følge de oplysninger / instruktioner, de får. Når affaldsvirksomhederne efterspørger affald, får de affald. Når de efterspørger genbrug, får de noget bedre. Bedre information resulterer i en bedre kvalitet.
  • Rapporten for undersøgelsen er lavet af Kaj Pihl, Environment & Recycling Advisor i Humana People to People.
  • Rapporten er på engelsk og kan downloades nedenunder.