Traditionenen tro drog repræsentanter fra UFF-Humana afsted mod Allinge, Bornholm, for at være en del af det traditionsrige og altid travle Folkemøde. 

Her kan du se billeder fra Folkemødet og høre mere om, hvilke arrangementer UFF-Humana tog del i.

Kutteren M/S Anton
I samarbejde med CISU-Civilsamfund i Udvikling og Levende Hav, afviklede vi en times program på Fiskekutteren Anton. Kutteren har de sidste to år været placeret i inderhavnen i Allinge, lige overfor DR's scene, så man er garanteret rigeligt med fodtrafik og aktivitet. I år havde vi medbragt informationsmateriale og poser med garn, fundet i vores tekstilindsamling. 

Repræsentanter fra UFF-Humana på Folkemødet 2025

Workshop: Print på genbrugstøj med Avilius 
Vi har igen i år bidraget med genbrugstøj til Terapihuet Avilius´ workshop, hvor du hver dag på folkemødet kan printe din egen t-shirt, skjorte, top m.m.
Har kan man som folkemødegænger vælge mellem vigtige budskaber som f.eks. "Det er ikke dig, det er kapitalismen", "Kold verden, varmt hjerte" og "systemkritik før selvkritik". 

Folkemoedet 2025 Tryk på t-shirt med Terapihuset Avilius

Paneldebat: Ender dit brugte tøj som velgørenhed eller affald? 
I år havde Verdens Bedste Nyheder inviteret UFF-Humanas Miljø- og genbrugsrådgiver, Kaj Pihl, til at deltage i en paneldebat om eksport af genbrugstøj til Afrika.  Med i panelet var også Lars Fogh Mortensen fra Det Europæiske Miljøagentur og Johanne Rebsdorf fra Norion.  Sammen med moderator, redaktør fra Verdens Bedste Nyheder Karoline Rahbek, førte panelisterne gennem et område som erbåde komplekst, fascinerende og interessant! Paneldebatten vakte stor interesse blandt de fremmødte, og gave anledning til flere spørgsmål og efterfølgende snakke med panelisterne. 

Folkemoedet 2025 VBN

 

 

I Zimbabwe står mange unge piger over for store udfordringer som tidlige ægteskaber, graviditet i teenageårene og manglende adgang til uddannelse. Det gør det svært at bryde ud af fattigdom og skabe sig en selvstændig fremtid.

Med støtte fra UFF Humana har DAPP Zimbabwe uddelt stipendier til ti sårbare unge piger fra landdistrikterne Bindura og Makoni. Stipendierne dækker skolepenge og ophold på Ponesai Vanhu Tekniske Skole, hvor pigerne får en kort, men målrettet erhvervsuddannelse. Målet er at give dem konkrete færdigheder og selvtillid til at stå stærkere økonomisk og socialt.

Tino, 18 år, er én af de piger, der har fået mulighed for at uddanne sig til skønhedsterapeut. Hun fortæller, hvordan programmet har givet hende troen tilbage og givet hende en realistisk vej til at kunne forsørge sig selv og sin familie.

Når piger får adgang til uddannelse, skaber det ikke kun forandringer i deres eget liv, men også i deres lokalsamfund og i landet som helhed. Uddannede og selvstændige unge kvinder er nøglen til en mere ligestillet og bæredygtig fremtid for Zimbabwe.

Du kan læse mere om de unge kvinders skolegang og erfaringer i denne korte rapport, som er udarbejdet af DAPP Zimbabwe: 

Forside 2025 Young Girls webpdf

 

Den 8. maj 2025 havde UFF-Humana besøg af en gruppe Elever fra Den Rejsende Højskole. De fire elever (også kaldet udviklingsinstruktører) fortalte medarbejdere og frivillige fra UFF-Humana om deres ophold i Malawi – et land med store udfordringer og stærke fællesskaber. Ved hjælp af præsentationer, videoer og billeder delte de deres indtryk, erfaringer og personlige fortællinger fra 6 måneders arbejde med uddannelse af lokalsamfund i det sydøstlige Afrika.

Introduktion til Malawi
Præsentationen begyndte med en introduktion til Malawi – et indlandsland i det sydøstlige Afrika, ofte kaldet “Afrikas varme hjerte”. Landet har omkring 21 millioner indbyggere. Hovedstaden er Lilongwe, og de officielle sprog er engelsk og chichewa. En markant del af landet udgøres af Lake Malawi, en af Afrikas største søer.

Uddannelse i Malawi: Udfordringer og virkelighed
Malawis skolesystem omfatter otte års grundskole, som er gratis på papiret. I praksis må forældre dog ofte betale for skoleuniformer, materialer og uofficielle gebyrer. Hvis disse ikke betales, risikerer børnene at blive sendt hjem. Adgangen til den fireårige ungdomsuddannelse er begrænset, primært på grund af de høje omkostninger.

Uddannelsessektoren kæmper med store problemer: overfyldte klasselokaler, mangel på lærere og basale faciliteter som borde og bøger. Mange børn i landdistrikterne skal gå lange afstande for at komme i skole. I 2023 gennemførte kun 25 % af børnene grundskolen – blot 11 % fra de fattigste familier, mens 67 % fra de rigeste hjem klarede det.

For børn med handicap er tallene endnu mere alarmerende: Kun 1 % går i skole, og kun 10 % af dem gennemfører grundskolen. Diskrimination fra både lærere, klassekammerater og endda familie er en stor hindring.

Tatiana og Caterines arbejde i Lilongwe
Tatiana og Caterine arbejdede på det nationale hovedkontor for uddannelsessektoren i Lilongwe. De fokuserede på inklusion, lærerkurser og projekter i lokalsamfundene.

De deltog i det såkaldte 400 Skoler Program – også kendt som DAPP Graduate Teachers Network – som fremmer nytænkende undervisning og pædagogiske metoder, herunder TRIO’er – grupper af tre elever fra samme lokalområde med forskellige faglige styrker, som samarbejder og hjælper hinanden med at lære, inden de beder læreren om hjælp.

De fortalte også om konceptet "Talking Walls", hvor børn lærer udenfor gennem aktiviteter som havearbejde. Disse skolehaver fungerer både som læringsværktøjer og som fødevarekilder. En anden aktivitet, "Alice i Eventyrland", gav udvalgte børn mulighed for at forlade deres landsby og udvide deres verdenssyn, som de bagefter delte med andre i lokalsamfundet.

DRH 2

Alexandra og Asteris på Amalika Lærerseminarium
Alexandra og Asteris var placeret på Amalika Lærerseminarium, som uddanner fremtidige grundskolelærere. Uddannelsen varer to år – ét år med praktisk undervisning og derefter ét år med teoretisk undervisning i ni hovedfag, herunder engelsk, matematik, landbrug og kreative fag.

Under deres besøg på forskellige 18 skoler oplevede de en udbredt brug af udenadslære og et stort behov for mere kreativ undervisning. Mange børn mødte op uden sko og i iturevet tøj, og i seks af skolerne foregik undervisningen udendørs under træer.

For at forbedre undervisningen lavede de undervisningsmaterialer, introducerede historiefortælling og rollespil, og opfordrede lærere til at udveksle idéer. De arbejdede også med at overbevise landsbyens høvdinge om vigtigheden af uddannelse – og når først de støttede op, fulgte resten af samfundet ofte trop.

De var med til at etablere skolehaver, som skulle forbedre ernæringen blandt eleverne. Ved at uddele frø og give rådgivning hjalp de lokalsamfundene med at øge fødevareproduktionen og sikre bedre mad til skolebørnene.

Et af deres største resultater var opførelsen af to nye klasseværelser – i tæt samarbejde med lokalsamfundet.

DRH_3.jpg

Et varigt aftryk
Udviklingsinstruktørernes fortællinger gav et levende billede af både udfordringer og håb i Malawis uddannelsessystem. Deres arbejde viste, hvordan fællesskab, vedholdenhed og kreativitet kan skabe positive forandringer. Gennem engagement og samarbejde har de efterladt et varigt aftryk.

Fredag den 2. maj 2025 åbnede UFF-Humana sin fjerde secondhandbutik.

Butikken ligger Falkoner Allé 39, meget tæt Frederiksberg Metrostation.

Butikken fik den bedst tænkelige modtagelse, og flere nabobutikker var forbi med lykønskninger – og endda kage. 

"Den gode modtagelse og støtte varmede, især fordi vi har klargjort butikken rekordtid, og endda formåede at åbne før planlagt," fortællerdaglig leder hos UFF-Humana, Else Hanne Henriksen.

åbningsdagen kom mange mennesker forbi butikken, og vi fik fornemmelsen af, at deriblandt var en masse lokale fra området.

Vi glæder os til at bidrage til livet og handlen Frederiksberg!

I dagene op til og selve åbningsdagen blev der delt flyers ud for at gøre opmærksom butikkens åbning.